Region

Zagreb: LGBT zajednica održala protest ispred katedrale

1201zagreb1LGBT osobe iz Zagreb Pridea organizovalele su protest ispred zagrebačke katedrale nazvan „Ljubi bližnjega svoga“ jer, kako kažu, Katolička crkva proteklih mjesec dana vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj, prenosi HRT.

Zagreb: LGBT zajednica održala protest ispred katedrale
Portal AnalitikaIzvor

- Vrhunac su skandalozne i uvredljive izjave u kojima lezbijske, gej, biseksualne i transrodne građane i građanke Hrvatske, sistem demonizuje, a spominjanje njihova postojanja naziva razaranjem čovjeka – istakli su iz Zagreb Pride-a u pozivu za učešće na današnjem skupu.

Kako izvještava T portal, Zagrebačka nadbiskupija se ogradila od protesta, dodajući da im je „samo stalo do dostojanstva kaptolskog trga koji ne smije biti narušen“.

Prema tom portalu, protest je okupio oko dvjestotinjak LGBT protestanata, i oko tri stotine pripadnika uruženja branitelja, a prošao je relativno mirno. S druge strane, hrvatski Javni servis je izvijestio da je protestante ispred Kaptola dočekalo oko hiljadu protivnika tog događaja, dodajući da su uz branitelje tu bili i pripadnici nekih navijačkih grupa.

Protest je od 14 časova osiguravalo 12 vozila policije i više od 100 interventnih policajaca.

Pripadnici LGBT zajednice nosili su zastave i transparente na kojma piše „Ja sam muškarac s vaginom“ i „Crkva štiti pedofile“, a oko 15:15 pao je prvi poljubac između dvije djevojke, na što su ogorčeni branitelji vrijeđali protestante. Većina okupljenih branitelja i njihovih istomišljenika okrenula je leđa pripadnicima LGBT zajednice i molila se okrenuta prema zagrebačkoj katedrali. U isto vrijeme, pripadnici LGBT zajednice pozvali su građane da im se pridruže, uzvikujući: „Podržite ljubav, pratite naše zastave. Mržnja nije obiteljska vrijednost.“.

Prema pisanju Večernjeg lista, privedeno je troje protivnika gej skupa, 14-godišnjaka koji su bacali jaja i upaljače. Po njih su pozvani roditelji, a biće prekršajno gonjeni. Protest se završio u 16 sati, a pripadnike gej udruženja policija je zbog sigurnosti odvela maricama kućama.

Portal Analitika