Društvo

Šest mjeseci do pet godina zatvora i novčana kazna za nasilje na utakmicama

121tucaNovim izmjenama Zakona o krivičnom postupku predviđene su rigoroznije kazne za nasilničko ponašanje na sportskim priredbama ili javnim skupovima - od šest mjeseci do pet godina zatvora i novčana kazna.

Šest mjeseci do pet godina zatvora i novčana kazna za nasilje na utakmicama
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik  Crnogorskog olimijskog komiteta Andrija Popović i advokat Zdravko Begović saglasni da je takvo rješenje dobro.

Slika, koju su priredili prije nekoliko mjeseci najvatreniji navijači Budućnosti u Podgorici kada su nasrnuli na navijače Partizana teško da se može zaboraviti. Stolice sa svih strana, baklje,16 povrijeđenih, zasigurno sporski duh izostao je u  SC Morača.

No, kako bi  takvih i sličnih situacija bilo što manje, pripremaju se izmjene Zakona o krivičnom postupku. Ukoliko budu usvojene- nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu biće kažnjeno od šest mjeseci do pet godina zatvora, tu je i novčana kazna.

Za takvo rješenje predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za Antenu M kaže- vrlo je kvalitetno i sasvim opravdano:

‘’Apsolutno sam ubijeđen da će takva kaznena politika umnogome doprinijeti da se ponašanje navijača na utakmicama i sportskim manifestacijama dovede u red. I u zemljama Zapadne Evrope izmjenama krivičnog zakonika pojačana je sigurnost na sportskim manifestacijama.’’

A što je najvažnije:

‘’Na taj način biće omogućeno ljudima koji dođu da uživaju u sportskim majstorijama da to rade na bezbjedan i potpuno siguran način. Smatram i da će se izmjenama krivičnog zakonika svi navijači na utakmicama zamisliti da li će na stadione i u sportske hale unositi nedozvoljene rekvizite i da li će se truditi da uđu na teren i tako stvore potencijalnu opasnost, da ne kažem tragediju.’’

Potpredsjednik crnogorskog Olimijskog komiteta Andrija Popović kazao je za Antenu M šta misli o takvom rješenju:

‘’Huligani se moraju obuzdati i moraju se razdvojiti od ostalih navijača. Kao i u svim drugim oblastima, jedino strogim sankcijama može se sve to držati pod kontrolom.’’

A da li bi kazna od 5 godina zatvora za sportski incindent bila previše rigorozna:

‘’Teško je procijeniti za kakvo krivično djelo je kazna od šest mjeseci do pet godina, ali u svakom slučaju ništa nije rigorozno, jer pretpostavljam da taj koji dobije takvu zatvorsku kaznu ju je apsolutno zaslužio. Kao sportista, sportski poslenik, apsolutno podržavam rigorozne kazne za izazivanje nereda na sportskim priredbama.’’

Podsjećanja radi, za sada, navijači,  kako predviđa Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog  ponašanja na spotskim priredbama mogu biti najviše kaznjeni do 60 dana zatvora.

 

Portal Analitika