Abiznis

Evropski izvještaj o nezgodi ipak obavezan, kazne do 200 EUR

121izvjestajslajdObavezu vozača da u vozilu ima Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi propisuje Zakon o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a za njeno nepoštovanje predviđena je kazna od 50 do 200 EUR, saopšteno je danas iz Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG).

Evropski izvještaj o nezgodi ipak obavezan, kazne do 200 EUR
Portal AnalitikaIzvor



Rukovodilac Odsjeka Uprave policije za nadzor i kontrolu u drumskom saobraćaju, Dragan Klikovac, kazao je na konferenciji za novinare povodom početka primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, da taj akt "trenutno ne obavezuje vozače da u vozilima moraju imati Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi".

“Kazne za to se ne pišu, niti se mogu pisati, jer u startu Zakon to nije predvidio, da se ne bi došlo u situaciju da se kažnjava, a da vozači ne mogu nabaviti izvještaj zbog nedovoljnih zaliha. Mi smo to ostavili za naredne izmjene i dopune zakona, kojima će to biti sankcionisano”, rekao je Klikovac.

U saopštenju NBOCG dostavljenom agenciji MINA navodi se da je Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je Skupština usvojila u julu prošle godine, jasno definisana obaveza vozača da posjeduju polisu osiguranja autoodgovonosti i Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi, koji je na zahtjev ovlašćenog lica obavezan da pokaže.

„Naime, u članu 28 ovog Zakona navodi se da je, uz polisu osiguranja od autoodgovornosti, društvo za osiguranje dužno da osiguraniku uruči i Evrposki izvjestaj o nezgodi, koji je osiguranik dužan da drži u vozilu i predoči ovlašćenom licu na zahtjev”, kaže se u saopštenju

Iz NBOCG podsjećaju da taj zakon precizira i kaznene odredbe, po kojima će se novčanom kaznom od 50 do 200 EUR kazniti se za prekršaj vozač ako u vozilu ne drži polisu, odnosno ugovor o obaveznom osiguranju, kao i „Evropski izvještaj o nezgodi, ili ga na zahtjev ne predoči ovlašćenom licu”.

„Na nadležnim organima je da se jasno odrede i da donesu potrebne pravilnike za pravilnu primjenu ovog Zakona“, smatraju u tom udruženju.

Oni podsjećaju da je, saglasno Zakonu o obaveznom osiguranju, neophodno da, u slučaju saobraćajne nezgode u kojoj nema povrijeđenih, svaki vozač, savjesno, ispuni Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi i priloži uz prijavu štete osiguravajućoj kući na dalju obradu.

„Uz obrazac, kao njegov sastavni dio, dolazi i formular Uputstvo za popunjavanje usaglašenih izjava i izvještaja o saobraćajnoj nezgodi, u kojem su jasna i precizna uputstva i odgovori na pitanje - šta raditi u slučaju nezgode“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika