Region

Dačić: Insistiraćemo na srpskoj autonomiji na Kosovu

okdacicPremijer Srbije Ivica Dačih izjavio je danas da vlada i predsjednik Srbije ne predlažu samo tekst rezolucije i platforme o Kosovu i Metohiji, već da žele da se nađe rješenje. Dačić je naglasio da će Srbija u pregovorima insistirati na formiranju autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i da je cilj Srbije da se "stavi tačka" na rješavanje problema Kosova, javlja Blic.

Dačić: Insistiraćemo na srpskoj autonomiji na Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Na današnjoj sjednici treba da se realno sagleda sitaucija na Kosovu i Meothiji, dodao je Dačić ukazujući da “dok se godinama raspravljao o rezolucijama i deklaracijama, na Kosovu od 1990. teče proces učvršćivanja nezavisnoti, raste pritisak na Srbe, nema povratka i rasvjetljavanja problema nestalih”.

"Suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji gotovo da ne postoji. Mi danas treba da tražimo podršku za politiku koja će prekinuti uspavanku da je dovoljno sakriti se iza rezolucija i da će problem Kosova biti riješen", rekao je Dačić u obraćanju poslanicima na sjednici na kojoj se raspravlja o Prijedlogu Rezolucije o KiM.

Građani, dodao je, očekuju odgovore na pitanja, odgovoran odnos prema raspravi, bez međustaranckih nadmetanja i ukoliko je moguće bez nadmetanja u optužbama ko je kriv.

Dačić je podsjetio da je prošle godine obilježeno 100 godina od oslobođenja Kosova od turske vlasti, a da je danas tamo teška situaciju u kojoj je ugrožen teriotrijalni integritet i suvrenitet i nacionalni i državni interes Srbije.

"Kosovom upravljanju komandanti ratnih jedinica sa kojima smo ratovali, a danas sa njima razgovaramo. To je na žalost realnost", naglasio je Dačić i dodao da je pitanje šta može da se uradi da se ta realnost promijeni, piše Blic.

Kosovo nije jednostavna tema, dodao je Dačić i naveo citat Jovana Skerlića da je "svaki kamen na Kosovu uspomena na teške rane".

"Bez obzira da li je Kosovo u sastavu Srbije ili ne, i u vrijeme turske okupacije nije se mijenjao odnos srpskog naroda prema Kosovu, Kosovo je velika misao bez obzira ko danas tamo ima suverenitet. Kosovo je srpski arhetip, tema vezana za srpske korjene, seobe ali i za diobe", dodao je Dačić.

"Na Kosovu je izuzetno teška situacija i svrha sednice nije rapravljanje o nekoliko stranica teksta rezolucije već da li smo u mogućnosti da realno sagledamo situaciju u kojoj se nalazimo, spoljnopolitički položaj Srbije i mogućnosti da pravilno rješenje", rekao je Dačić.

Od takvog pristupa zavisi da li ćemo vodili ostvarivu, realnu politiku ili ćemo samo donijeti još jednu rezoluciju, rekao je Dačić.

Portal Analitika