Politika

MUSTAFIĆ: Vlast treba da ima zajedničkog predsjedničkog kandidata

1201suljoIJESTBošnjačka stranka očekuje da se u vladajućoj koaliciji, koju čine DPS, SDP, LP i manjinske partije, razgovara o zajedničkom predsjedničkom kandidatu. Smatram da je moguće postići takav dogovor. Na DPS-u je, kao najjačoj partiji, da predloži tog kandidata, a da se ostale stranke izjasne o tome da li on ima njihovu podršku kazao je za Pobjedu Suljo Mustafić, potpredsjednik Skupštine i član Predsjedništva BS.

MUSTAFIĆ: Vlast treba da ima zajedničkog predsjedničkog kandidata
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, sasvim je sigurno da je "značajna podrška predsjedničkom kandidatu svake od partija unutar koalicije, bez obzira na njihovu pojedinačnu snagu, kako zbog njegovog uspjeha na izborima, tako i zbog značaja koju institucija predsjednika ima u domaćoj i međunarodnoj javnosti".

Na pitanje novinara da li bi Bošnjačka stranka podržala Filipa Vujanovića ako bi on bio kandidat DPS-a, Mustafić je kazao da će o tome konačnu riječ dati Glavni odbor BS-a, te da će podržati kandidata koji uvažava vrijednosti višenacionalne i viševjerske Crne Gore.

- Predsjedništvo i Glavni odbor Bošnjačke stranke daće konačnu riječ o predsjedničkom kandidatu. Naša partija podržaće onog predsjedničkog kandidata koji iskaže spremnost da uvažava vrijednosti višenacionalne i viševjerske Crne Gore na putu evroatlantskih integracija, koji će posebno da doprinosi većem stepenu integracije manjinskih naroda u institucije i da doprinosi unapređenju njihovog položaja na društvenom, ekonomskom i obrazovnom planu, zatim da unapređuje saradnju sa dijasporom i da jača stabilnost u regionu i koheziju unutar same Crne Gore, istakao je Mustafić.

On je dodao i da očekuje da će na prvoj sjednici parlamenta biti donijeta odluka o opštini Petnjica, jer su, kako kaže, kroz dosadašnju proceduru, ispunjeni svi zakonom predviđeni uslovi.

- Mislim da, na isti način, kroz poštovanje zakonske procedure, treba postupati i kada je Gusinje u pitanju. Jasno je da su građani na referendumu iskazali svoju podršku osnivanju ove opštine i sada je na državnim institucijama da kroz dalje aktivnosti dovedu do njene realizacije. Kao i u slučaju Petnjice, tako i povodom Gusinja, važno je poštovati volju građana tog područja za dobijanje statusa punopravne opštine i, naravno, opština koje nijesu same sebi svrha, već su u cilju intenzivnijeg razvoja tog područja, zaustavljanja iseljavanja stanovništva, većih ekonomskih ulaganja i boljeg života građana u njima i ukupno u sjevernom regionu Crne Gore, zaključio je Mustafić.

Portal Analitika