Abiznis

Onogošt: Radiće na optimizaciji broja zaposlenih

onogostMeđuresorska radna grupa, oformljena kako bi se riješio status radnika Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt Nikšić, intenzivno će nastaviti da se bavi pitanjima optimizacije broja zaposlenih kroz nekoliko mjera, zaključeno je danas na sastanku u Podgorici.

Onogošt: Radiće na optimizaciji broja zaposlenih
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma i rada i socijalnog staranja, koji su, sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), sindikalnom organizacijom HTP Onogošta u stečaju i Unijom slobodnih sindikata (USSCG) oformili međuresorsku radnu grupu, sastali su se danas kako bi riješili status 82 radnika.

„U rad međuresorske radne grupe uključio se i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, koji je podržao dogovorene aktivnosti te radne grupe, koja će nastaviti da se bavi pitanjima optimizacije broja zaposlenih kroz obezbijeđenje prava na penzije za one koji ispunjavaju uslove i ostvarivanje prava na novčanu naknadu kod ZZZCG“, navodi se u zajedničkom saopštenju dva ministarstva.

Međuresorska radna grupa će se, kako su naveli, pitanjima optimizacije broja zaposlenih baviti i kroz aktivne mjere zapošljavanja, prije svega kroz obezbjeđenje kreditne podrške i angažovanje jednog broja radnika u objektima preduzeća - hotelima.

Predstavnici zaposlenih na sastanku su informisani da su, u skladu sa zakonskim propisima, radnici dužni da se u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa prijave na ZZZCG, kako bi ostvarili svoja dalja prava.

Konstatovano je da zaposlenim HTP Onogošt u stečaju nije povezan staž i nijesu isplaćene zarade za pet mjeseci i to novembarska i decembarska za 2011. godinu i od januara do marta prošle, odnosno u periodu između dva stečaja.

„Na današnjem sastanku, predstavnicima zaposlenih je ponovo ukazano na činjenicu da je opredijeljeni iznos za isplatu otpremnine u skladu sa socijalnim programom definisan i da isti nije moguće korigovati“, objasnil isu predstavnici ministarstva.

Resorna ministarstva rada i turizma, kako su saopštili njihovi predstavnici, uložiće maksimalne napore u pravcu iznalaženja rješenja za stavljanje u funkciju hotelskih kapaciteta i angažovanje radnika.

Radnici su 31. decembra prošle godine ostali bez posla, otpremnine im nijesu isplaćene, a ne žele one koje nudi Vlada nakon više decenija rada u preduzeću. (Mina business)

 

 

Portal Analitika