Politika

STANIĆ: SPC nije vjerska, već politička organizacija

okstanic.jpgslSvakome ko prati rad SPC u Crnoj Gori je jasno da se ne radi o vjerskoj nego o političkoj organizaciji koja je instrument politike druge države, kako je to i navedeno u Strategiji Vlade Srbije, ocijenio je u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić reagujući na stav podgoričkog paraoha SPC dr Velibora Džomića.

STANIĆ: SPC nije vjerska, već politička organizacija
Portal AnalitikaIzvor

Kako devedesetih kada su nas sukobljavali sa civilizovanim svijetom, podržavajući politiku etničkih čišćenja i slikavajući se po ratištima bivše Jugoslavije, tako i sada pokušavaju da nas udalje od evropskog puta, navodi Stanić.

Nije ni čudo što nas osoba poput Džomića suprotstavlja Evropi kad  predstavlja ideologiju koju je porazila antifašistička Evropa u drugom svjetskom ratu, tvrdi on.

Nivo njegovih „zasluga“ za Crnu Goru najbolje je prepoznala i nadležna državna insitucija koja je navela da njegovo djelovanje predstavlja opasnost za nacionalnu bezbjednost.

Osim ako ne misli da joj doprinosi u budućnosti kao što su doprinosili Arkan i ostali podržavaoci SPC kad su s puškama pokušavali da se obračunaju sa cetinjskom omladinom pred našim manastirom.

Kada bi se Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ne obavezno ekstremno, nego barem ponekad i barem pomalo, držala načela hrišćanske vjere, pa ne gurala ljude u ratove, ne opravdavala ratne zločince i ne pozivala na linč nekad nacionalnih i vjerskih, a danas drugih manjina, nesporazumi koje ta organizacija konstantno ima sa Socijaldemokratskom partijom bili bi rjeđi i manji.

Jer Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori u suštini nema nesporazum sa Socijaldemokratskom partijom, nego sa Evropom i njenim civilizacijskim nasljeđem: prevashodno sa poštovanjem zakona i tolerancijom prema različitima, zaključio je Stanić.

 

 

Portal Analitika