Društvo

Most "Gazela" ukrašen "ljubavnim katancima" u duginim bojama

gazelaokatancokMost "Gazela" u Podgorici u 2013. godinu ušao je ukrašen novim "ljubavnim katancima". Tokom akcije "Queer Brigade" dvadeset i četiri istopolna para "zaključala" su ljubav na mostu, ispisujući na katancima u bojama duge svoja imena, postavljajući ih tamo gdje to već čine zaljubljeni heteroseksualni parovi, stoji u saopštenju Queer Brigade- neformalne grupe LGBTIQ osoba i prijatelja.

Most "Gazela" ukrašen "ljubavnim katancima" u duginim bojama
Portal AnalitikaIzvor

Iako formalna ograničenja, kao što su diskrimišujuće zakonske odredbe, ne mogu zasutaviti niti preformulisati emocije, posebno ne ljubav, ovim saopštenjem Queer Brigada podsjeća na činjenicu da se istopolni parovi u Crnoj Gori nalaze u nejednakom položaju u odnosu na heteroseksualne.

katancivok- Istopolni parovi još uvijek ne mogu na bilo koji način ozvaničiti svoju ljubav. Istopolni parovi ne mogu na isti način kao i heteroseksualni manifestovati svoje emocije u javnosti, dok javnost istopolne parove pokušava da svede na privatnost zatvorenih prostora, oduzimajući istpolnim parovima dostojanstvo u ljubavi. Istopolni parovi ne mogu formirati porodicu, niti koristiti prava koja brak ili priznata vanbračna zajednica nose sa sobom, navodi se u saopštenju ove organizacije.gazelaokatancveokStoga, kako se dodaje u saopštenju, katanaci koji označavaju ljubav i vezanost manifestuju i nadu da će 2013. našim sugrađankama i sugrađanima donijeti novo vrijeme lišeno predrasuda i stereotipa prema LGBT osobama, a istopolnim zajednicama donijeti nova zakonska rješenja kojima će se zaustaviti diskriminacija.

"Queer Brigada" je neformalna grupa lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba i prijatelja, formirana u aprilu 2011. godine, koja akcijama na javnim prostorima gradova u Crnoj Gori skreće pažnju na homofobiju i probleme sa kojima se LGBT osobe susrijeću u Crnoj Gori. Grupa se bori i protiv fašizma, neo-nacizma, racizma, antisemitizma i ksenofobije, odnosno svih oblika nasilja i uskraćivanja jednakih mogućnosti drugačijima, zbog njihovog određenog ličnog svojstva.

 

 

 

Portal Analitika