Region

Nove eksplozije u Zagrebu, ovog puta na autobuskoj stanici, jedna osoba povrijeđena

eksplozijeokDva dana nakon što je na hrvatskoj železnici pronađen eksploziv, u Zagrebu je sinoć odjeknulo više eksplozija. Jedna osoba je povređena, javlja portal Index.hr.

Nove eksplozije u Zagrebu, ovog puta na autobuskoj stanici, jedna osoba povrijeđena
Portal AnalitikaIzvor

Jutanji.hr piše da se snažna eksplozija, koja je noćas oko ponoći uznemirila građane zapadnog dijela Zagreba, u dijelu grada Stenjevac, dogodila na autobuskoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice, a u njoj je povrijeđena  jedna osoba koja je prevezena u hitnu pomoć i trenutno je van životne opasnosti.

Uviđaj na autobuskoj stanici na Aleji Bologne kod Gospodske ulice i oko nje i dalje je u toku. Vatrogasci, policija i forenzičari detaljno pretražuju svaki pedalj u okolini 20 metara.

eksplozokNakon eksplozije u Stenjevcu, odjeknule su još tri detonacije. Na zagrebačkim ulicama su vatrogasci, policija i specijalne jedinice javlja Jutarnji.hr.

Kako prenosi Index.hr, sve eksplozije su se dogodile blizu autobuske stanice u Aleji Bologje odmah nakon ponoći.  

Kako prenosi Index.hr, na mjestu eksplozije još uvek je veoma haotično stanje tako da još uvijek nema više preciznih podataka.

"Svi smo na terenu, istražujemo šta se dogodilo, više informacija imaćemo kasnije", kazano je iz policije.

Oko 3 sata poslije ponoći stigla je informacija da je povrijeđeni muškarac van životne opasnosti.

Index.hr napominje da su se eksplozije dogodile u naselju koje se graniči sa onim u kom je prije dva dana na željezničku prugu postavljen eksploziv.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić rekao je danas da policija i državno Tužilaštvo za sad ocjenjuju da u noćašnjoj eksploziji u Aleji Bologne i eksploziji kojom je oštećena pruga kod Podsuseda prije dva dana nema elemenata koji bi ih kvalifikovalo kao kazneno djelo terorizma i da ih za sada smatraju djelima protiv opšte sigurnosti.

Obje eksplozije imale su za posljedicu uznemirenje javnosti i dovođenje u opasnost života građana, kao i oštećenje imovine tj. pruge, i ta tri elementa upućuju na zaključak da je riječ o ozbiljnim posljedicama i ozbiljnim deliktima. Za sada je to još uvijek u krugu delikta protiv opšte sigurnosti, rekao je Bijelić danas u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

- Za kazneno djelo terorizma nedostaje niz elemenata jer to tzv. složeno kazneno djelo gdje osim posljedica moramo imati vrlo jasnu naznaku motiva. Naime, terorizam karakteriše jak intenzitet zastrašivanja i jasna poruka državi, rekao je Bijelić.

I noćašnja eksplozija u Aleji Bologne i na pruzi kod Podsuseda prije dva dana pripadaju istoj mikrolokaciji. Rekao je, da je policija fiksirala i izuzela određeni broj materijalnih tragova koji idu na vještačenje u Centar za forenzička vještačenja "Ivan Vučetić" i daće odgovor o tome kakva je eksplozivna naprava i koji je eksploziv u pitanju.

1101zagrebUNTUARDalje istraživanje daće odgovor na pitanje ko je počinitelj ovog i prethodnog kaznenog dijela, i s kojim motivima kako bismo mogli činjenično i pravno kvalifikovati taj događaj, rekao je Bijelić.

Iako su građani javljali da su čuli više eksplozija Bijelić je rekao da je za sada utvrđeno da je riječ o jednoj eksploziji i kako je prema dosadašnjim informacijama od te eksplozije ozlijeđena jedna osoba i to lakše. Policija traži i bijeli automobil za koje je dobila više dojava da je noćas prolazio blizu mjesta eksplozije, rekao je.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić rekao je jutros za Hrvatski radio kako snažnu eksploziju koja je odjeknula noćas u zapadnom dijelu Zagreba smatra terorističkim činom, iako ga možda i nisu počinili pravi teroristi, nego možda neki imitatori ili neki obijesni počinitelji. Ovo već poprima pojavni oblik, a čim bilo koje djelo poprimi pojavni oblik, ja smatram da su to akti terorizma, rekao je.

Nije terorizam samo popraćen velikim brojem žrtava, velikom štetom, najavom čina i kasnije legitimiranjem počinitelja. Svaki teroristički čin ima za cilj prvenstveno da izazove medijsku pozornost, da uznemiri i izazove strah, rekao je.

Policija je u oba slučaja isključila terorističke napade: Načelnik Policijske uprave zagrebačke Goran Burušić upitan je nakon snažne eksplozije u zagrebačkom u Podsusedu ispod teretnog voza: "Prerano je govoriti o terorističkom činu jer je za teroristički čin potreban motiv. Nije dobro preuranjeno donositi kvalifikaciju ovog događaja, posebice kada je riječ o terorističkom činu, jer to može djelovati jako uznemirujuće na građane".

"Uprkos teorijama zavjere koje su se počele kovati u javnosti, ja se i dalje osjećam sigurno. Uistinu ne mogu procijeniti što je u pitanju, no ne vjerujem kako je riječ o terorističkim napadima. Međutim, postavljanje ovakvih naprava je za svaku osudu. Nadam se kako će policija uskoro pronaći i uhapsiti počinitelja ili počinitelje", izjavila je Svjetlana iz Zagreba za Portal Analitika.

foto:jutarji hr

1101zagreb1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1101zagreb2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1101zagreb3
Portal Analitika