Politika

Pobjeda: Dok opozicija u Nikšiću razmišlja, DPS uveliko radi

niksicokDemokratska partija socijalista za sada je jedini siguran učesnik ponovnih opštinskih izbora u Nikšiću, koje je predsjednik države Filip Vujanović zakazao za 9. mart.

Pobjeda: Dok opozicija u Nikšiću razmišlja, DPS uveliko radi
Portal AnalitikaIzvor

Opozicija još vaga, iščekujući stav najviših partijskih organa, ne isključujući ni mogućnost bojkota, piše danas crnogorski dnevnik Pobjeda.

Predsjednik opštinskog odbora Nove i kordinator Fronta na minulim izborima Janko Milatović kazao je za Pobjedu da će organi Demokratskog fronta ovih dana odlučiti o učešću ili bojkotu izbora u Nikšiću.

- Ma šta odlučili, sigurno će biti u interesu građana. Sve opcije su u igri, a prije svega trebalo je sačekati odluku tužilaštva da li je bilo političke korupcije u Nikšiću. Državni tužilac se o tome nije izjasnio, ali predsjedniku države i potpredsjedniku DPS-a to nije smetalo da raspiše izbore. Nemamo vremena da čekamo odluku tužilaštva zbog kratkog roka za prijavljivanje na izbore i moramo se izjasniti, a kakvu god odluku da donesemo, biće dobro izvagana – istakao je Milatović.

Prema njegovim riječima, Front će imati svoj stav bez obzira na odluke ostatka opozicije. Milatović, međutim, kaže da bi bilo dobro, prvenstveno za građane, da opozicija zauzme jedinstven stav o učešću na izborima – o zajedničkom nastupu ili bojkotu.

Predstavnik Socijalističke narodne partije Dragutin Raičević kazao je Pobjedi da će opštinski odbor za nekoliko dana odlučiti da li će stranka učestvovati na lokalnim izborima.

- O našem stavu potom će konačnu riječ dati Glavni odbor. Ukoliko odlučimo da učestvujemo, izjasnićemo se da li samostalno ili u koaliciji. Nama je najbliža bila opcija bojkota, jer su se građani jednom izjasnili. Smatrali smo da nema potrebe ponovo ići na izbore. Međutim, u sadašnjoj situaciji smatramo da je bojkot pravi odgovor, ali pod uslovom da i ostale partije podrže takav stav. Ukoliko Front ili i ostali izađu na izbore, onda nema svrhe da SNP bojkotuje. Dakle, jedino ukoliko bismo usaglasili stavove na nivou cijele opozicije, onda bi bojkot imao efekta – rekao je Raičević.

I prema njegovom mišljenju, trebalo je sačekati stav državnog tužioca da li je bilo političke korupcije u Nikšiću. Ali, kaže Raičević, oni se ne izjašnjavaju i vjerovatno će čekati da se oglase poslije roka za prijavljivanje kandidature.

Odbornik Pozitivne Crne Gore Rade Milošević ističe da će sačekati odluku državnog tužioca o prijavi za političku korupciju na osnovu čega će Glavni odbor i Predsjedništvo stranke odlučiti o predstojećim izborima.

- Razmišljamo o svim opcijama, a ukoliko vidimo da tužilaštvo odugovlači sa donošenjem odluke i u toj situaciji reagovaće najveći stranački organi i odrediti se o učešću na izborima – rekao je Milošević.

I dok opozicija vaga, u nikšićkom DPS-u već su počeli pripreme za predstojeće lokalne izbore, piše list i citira predsjednika opštinskog odbora Radivoja Nikčevića koji kaže da su juče formirali timove i štabove, koji će na terenu razgovarati sa građanima.

- Kompletan tim stavili smo u funkciju i počinjemo predizborne aktivnosti. Ovih dana dogovorićemo se i oko koalicionog nastupa sa SDP i LS i što se nas tiče nema nikakvih problema kada je riječ o dosadašnjoj koaliciji – kazao je Nikčević dodajući da će ubrzo odlučiti da li će na izbornoj listi ostati ista imena, kao na prethodnoj od 14. oktobra ili će neka promijeniti, kazao je Nikčević Pobjedi.

Portal Analitika