Društvo

Zoranu Pažinu novi mandat u Strazburu

pazinzoranokVlada je za zastupnika Crne Gore pred Evropskom sudom za ljudska prava ponovo juče imenovala Zorana Pažina, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice.

Zoranu Pažinu novi mandat u Strazburu
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi današnji Dan, prema rješenju o imenovanju, ministar pravde Duško Marković podnio je Vladi predlog za imenovanje Zorana Pažina za zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

U obrazloženju predloga navodi se da predloženi kandidat ispunjava propisane uslove, kao i da ga dosadašnje radno iskustvo preporučuje da će navedene poslove obavljati u skladu sa zakonom.

Komisija za kadrovska i administrativna pitanja razmotrila je predlog ministra pravde i imajući i vidu da Pažinu ističe četvorogodišnji mandat i da može biti ponovo imenovan na funkciju, predložila Vladi da imenuje za zastupnika Crne Gore pred Evropskom sudom za ljudska prava - navedeno je u dokumentu Vlade.

Do 2014. godine mandat će trajati sudiji Evropskog suda iz Crne Gore, Nebojši Vučiniću,

Zoran Pažin je u drugoj polovini oktobra prošle godine postao poznat u javnosti kao „čovjek koji je pravno pobijedio SPC pred sudom u Strazburu“.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u cjelosti je, naime, odbacio predstavku Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije o „povraćaju oduzete crkvene imovine“, odnosno imovine za 11 crkava i manastira.  Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u cjelosti je prihvatio pravnu argumentaciju koju je Pažin kao pravni zastupnik Vlade Crne Gore izložio povodom ovoga spora. Evropski sud je proglasio neprihvatljivom i odbacio predstavku Eparhije budimljansko-nikšićke Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kojoj se bila pridružila i Vlada Republike Srbije.

 

Portal Analitika