Region

Tužilac traži produženje pritvora za Miškovića

 

miskovicmirosalavokTužilac Miljko Radisavljević potvrdio je za B92 da je Specijalno tužilaštvo zatražilo da se produži pritvor Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i Milu Đuraškoviću.

Tužilac traži produženje pritvora za Miškovića
Portal AnalitikaIzvor

Njima je pritvor, koji ističe u subotu, određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Shodno Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), sud može da odluči da im se pritvor produži za najviše još dva mjeseca, a može i da im ga zamijeni kućnim pritvorom uz elektronski nadzor ili da im dozvoli odbranu sa slobode eventualno uz zaštitne mjere (zabrana napuštanja boravišta ili oduzimanje pasoša).

Ukoliko im produži pritvor i ako i po isteku ukupno tri mjeseca ostanu iza rešetaka, ZKP predviđa da o daljem produženju pritvora odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da uslijedi u roku od šest mjeseci od pritvaranja osumnjičenih.

U Tužilaštvu za organizovani kriminal juče je saslušano šest svjedoka u istrazi protiv vlasnika "Delta holdinga" i još devet osumnjičenih za malverzacije s putarskim preduzećima.

Iskaze su dali troje zaposlenih u brokerskim kućama i zaposleni u Preduzeću za puteve "Niš", rekao je advokat Zoran Ateljević, branilac vlasnika "Nibens grupe" Mila Ðuraškovića.

On je kazao da je saslušanje planirano i danas, kada bi iskaze trebalo da daju tri svjedoka, a biće nastavljeno i iduće nedjelje.

Ateljević je rekao i da nije optimista kada je u pitanju puštanje na slobodu njegovog branjenika i obojice Miškovića.

Miroslav i Marko Mišković, Milo Ðurašković i još sedam osumnjičenih uhapšeni su 12. decembra zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura.

Oni se terete da su od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve "Niš", a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", "Srem put", "Bačka put" i drugih, neosnovano izvukli novac i imovinu iz tog preduzeća.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Ðuraškoviću 10 miliona eura, a preduzeću "Hemslejd" 1,2 miliona eura.

Portal Analitika