Kultura

LJESAR: Usvojena tri strateška dokumenta

lidija10Vlada je danas usvojila tri strateška dokumenta iz kulture koja će, prema ocjeni pomoćnika ministra kulture, Lidije Ljesar, značajno doprinijeti sveobuhvatnom razvoju te oblasti u Crnoj Gori, prenosi Mina.

LJESAR: Usvojena tri strateška dokumenta
Portal AnalitikaIzvor

Kako je precizirala, usvojen je Prijedlog programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu, Izvještaj o realizaciji Nacionalnog programa razvoja kulture u prošloj godini i Akcioni plan za narednu.

Prema riječima Ljesar, Nacionalni program razvoja kulture, prvi je strateški dokument sveobuhvatnog razvoja kulture u Crnoj Gori.

„Program obuhvata značajne segmente koji se tiču jačanja institucionalnih kapaciteta u Crnoj Gori i ravnomjernog razvoja kulture“, rekla je Ljesar nakon sjednice Vlade.

Kako je kazala, Nacionalni program obuhvata i izvore prihoda za kulturu, jačanje kadrovskih kapaciteta, valorizaciju kulturne baštine, promociju kulture i međunarodnu saradnju.

„Nacionalni program razvoja kulture baziran je na obezbjeđivanju adekvatnih izvora prihoda i na ravnomjerni razvoj kulture“, precizirala je Ljesar.

Kako je kazala, većina projekata prošle godine je realizovana u tom cilju.

„Prije svega, implementacija programa Sjever, koji u kontinuitetu sprovodimo četiri godine, a u prethodnoj smo imali 84 projekta u 11 opština na sjeveru“, navela je Ljesar.

Ona je najavila da će se ove godine nastaviti sa valorizacijom kulturnih dobara 20. vijeka.

Prema njenim riječima, usvojen je Izvještaj o implementaciji menadžment-plana Cetinja.

„To je strateški dokument sa vizijom razvoja Cetinja u naredih 15 godina. Zadovoljni smo implementacijom jer svi ciljevi i aktivnosti su u najvećoj mjeri realizovani“, kazala je ona, najavljujući da će se program "Cetinje-grad kulture" nastaviti do 2015. godine.

Vlada je, kaže ona, za taj program planirala da izdvoji 20 miliona eura.

Portal Analitika