Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Heritidž fondacija: Crna Gora na 70. mjestu po ekonomskim slobodama, birokratija ograničava preduzetničke inicijative

Heritidž fondacija: Crna Gora na 70. mjestu po ekonomskim slobodama, birokratija ograničava preduzetničke inicijative

heritidzfondacijaslajdPrema indeksu ekonomskih sloboda za 2012. godinu, koji tradicionalno izdaju američka  Heritidž fondacija i poslovni list Vol Strit žurnal, Crna Gora se nalazi na 70. mjestu na svijetu. Crnogorska "sloboda" se poboljšala za 0,1 boda pa smo "skočili" za šest mjesta, s obzirom da smo 2011. bili na 76. poziciji.

Heritidž fondacija: Crna Gora na 70. mjestu po ekonomskim slobodama, birokratija ograničava preduzetničke inicijative
Portal AnalitikaIzvor

Analiza ekonomskih sloboda obuhvata 177 zemalja, a Crna Gora se nalazi u kategoriji umjereno slobodnih ekonomija sa 62.6 boda, što je iznad svjetskog prosjeka. Od zemalja regiona, ispred nas su Makedonija na 43. i Albanija na 58. mjestu, dok su slabije plasirane Slovenija (76.), Hrvatska (78.), Srbija (94.) i BiH (103.) Crna Gora je, prema 19-tom godišnjem indeksu ekonomskih sloboda, na 33. mjestu od ukupno rangirane 43 evropske zemlje.

“Rezultat Crne Gore je u suštini isti kao i prošle godine, uz primjetan napredak u oblastima kontrole javne potrošnje, poslovnih sloboda i slobodi od korupcije, što je izbalansirano padom u  slobodama na tržištu rada, monetarnim i trgovinskim slobodama. Tranzicija Crne Gore ka slobodnoj tržišnoj ekonomiji je olakšana strukturnim reformama i sve jačim privatnim sektorom. Uz politike koje otvaraju zemlju ka globalnoj trgovini i prometu,  niske fiksne poreske stope i unaprijeđen regulatorni sistem doprinijeli su dinamiziranju i širenju ekonomske ekspanzije”, navodi se u analizi ekonomskih sloboda.

Kako se dodaje, “iako je regulatorno okruženje generalno u skladu sa principima tržišne ekonomije, birokratija ograničava preduzetničke inicijative”.

-Vlada je uvela reformske mjere za zaustavljanje hronično visoke državne potrošnje i poboljšanje efikasnosti javnog sektora, ali je ukupni napredak bio spor. Uprkos relativno dobro održavanoj vladavini prava, tempo zakonodavne i pravosudne reforme je bio spor, dok se korupcija i dalje percipira kao značajan problem- zaključuje se u analizi.

Portal Analitika