U pripravnike ide skoro četiri hiljade visokoškolaca

9diplomaokSkoro četiri hiljade visokoškolaca odradiće pripravnički staž, što je 93 odsto prijavljenih kandidata za Vladin Program stručnog osposobljavanja, saopšteno je Portalu Analitika iz Vladinog biroa za informisanje.

U pripravnike ide skoro četiri hiljade visokoškolaca
Portal AnalitikaIzvor

Zainteresovani poslodavci dobiće priliku da do 20. januara ove godine oglase potrebe za obrazovnim profilima preostalih 290 kandidata.

“U sklopu vladinog Programa stručnog osposobljavanja do sada su za ukupno 3.926 visokoškolaca dodijeljeni poslodavci kod kojih će, počev od 15. januara ove godine, obaviti devetomjesečno stručno osposobljavanje”, piše u saopštenju.

Dodaje se da nakon drugog kruga realizacije Programa, dodijeljeni poslodavci za dodatnih 499 korisnika, na osnovu njihovog prebivališta, uspjeha na osnovnim studijama i raspoloživih slobodnih mjesta za stručno osposobljavanje.

Kako se navodi, usljed regionalne neusaglašenosti između oglašenih mjesta i želja kandidata, kao i slabe potražnje za određenim obrazovnim profilima, željeni izbor 290 visokoškolaca nije mogao biti ispunjen.

“Imajući u vidu značajno naknadno interesovanje poslodavaca za učešće u Programu, svi zainteresovani poslodavci u Crnoj Gori imaće priliku da putem portala e-Uprave do 20. januara ove oglase potrebu za obrazovnim profilima kandidata kojima do sada nijesu dodijeljeni poslodavci”, piše u saopštenju.

Lista sa obrazovnim profilima preostalih kandidata biće objavljena na portalu e-Uprava.

Kako su kazali, ovim će i preostalih 290 kandidata dobiti još jednu priliku da obave stručno osposobljavanje u okviru Programa.

Korisnici Programa primaće, u toku stručnog osposobljavanja, naknadu u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori za prethodnu godinu. Za potrebe realizacije ovog programa Vlada će u ovoj godini obezbijediti oko deset miliona eura.

 

Portal Analitika