Svijet

Crna Reka na ruski način: Klinika u Sibiru batinama liječi bolesti zavisnosti

09pilipenkoU dalekom Sibiru ljekari primjenjuju fizičko kažnjavanje kao metodu liječenja depresije i različitih vrsta zavisnosti. Više od hiljadu pacijenata liječilo se kod dr Germana Pilipenka, koji stoji iza ovog veoma kontroverznog oblika terapije. Danas među njegovim klijentima ima sve više stranaca, koji poslije više bezuspješnih pokušaja da se izliječe, odluče da se podvrgnu i ovoj neuobičajenoj “metodi ograničenog izlaganja bolu”.

Crna Reka na ruski način: Klinika u Sibiru batinama liječi bolesti zavisnosti
Portal AnalitikaIzvor


Dr Piplipenko kaže da je liječio pacijente iz svijeta šoubiznisa i uvjeren je da može da pomogne ljudima poput britanskog pjevača Pita Doertija, kojima druge terapije nisu pomogle. Bilo da je rijč o zavisnosti od alkohola, droga ili seksa, ili depresiji, uvjerava on, ova metoda doprinosi da ljudi ponovo postanu srećni.



"Zavisnost, opsesije (npr. radoholičari) ili depresija doslovno se šibom, ili, tačnije, štapom, istjeruju iz pacijenta. Dr Pilipenko ističe da je zapravo riječ o modernizovanoj metodi liječenja koju su u prošlosti primenjivali ozloglašeni engleski učitelji i srednjovjekovni monasi.



- Šibamo pacijente po zadnjici sa jasnim medicinskim ciljem. Ovo nije izopačena sadomazohistička praksa - kaže profesor

Marina Čuhrova

, psihijatar sa 25-godišnjim iskustvom u liječenju narkomana i alkoholičara, koja radi zajedno sa Pilipenkom.



Čuhrova objašnjava da zavisnici pate od nedostatka endorfina, tzv. hormona sreće, a akutni bol prilikom fizičkog kažnjavanja stimuliše mozak da ih luči, zbog čega se “pacijent osjeća srećnije u sopstvenoj koži”.



Iako kontroverzna metoda liječenja uglavnom izaziva podsmjeh, 22-godišnja Nataša tvrdi da je živi dokaz da ona zaista djeluje.



- Preporučujem ovu terapiju svima koji pate od bilo kog oblika zavisnosti ili depresije. Užasno boli, ali mi je pomogla da se vratim u život. Zaista vjerujem da više ne bih bila među živima da joj se nisam podvrgla - kaže Nataša.



Prije prve terapije (60 udaraca štapom, osim za alkoholičare i oboljele od drugih bolesti zavisnosti, koji dobijaju 30 udaraca), ljekar obavlja razgovor s pacijentima i uradi im EKG kako bi se uvjerio da šok terapija neće izazvati srčane tegobe.



Jedna seansa košta 3.000 rubalja (99 dolara), a da bi se pokazali prvi rezultati potrebna su dva tretmana šibanja nedeljno tokom perioda od tri mjeseca.

 

tekst i foto: Blic.rs

Portal Analitika