Zanimljivosti

Nijemci napravili laser koji obara nevidljive letjelice

09laserNjemačka firma Rajnmetal AG, koja proizvodi oružje i auto dijelove, predstavila je sistem laserskog oružja koje može ga srušiti dvije bespilotne letjelice na udaljenosti od više od 1,5 km, prenosi BBC.

Nijemci napravili laser koji obara nevidljive letjelice
Portal AnalitikaIzvor


Njemačka firma koristi visokoenergetske lasere za gađanje brzih bespilotnih letjelica i drugih ciljeva na većoj udaljenosti.



Sistem, koji koristi dva laserska oružja, takođe je korišten za rezanje čelične grede na udaljenosti od jednog kilometra.



Firma planira da proizvede mobilni laserski oružani sistem i integriše u njega automatski top.



Laserski oružani sistem snage 50kW koristi radar i optičke sisteme za otkrivanje i praćenje dviju dolazećih bespilotnih letjelica, objavila je firma Rajnnmetal AG.



Na demonstraciji laserskog oružja, bespilotne letjelice koje su ponirale brzinom od 50 metara u sekundi, srušene su kada su ušle u programirani sektor vatre.



laser2

 

Visokoenergetski laserski sistem korišten je i za rezanje čelične grede debljine 15mm i rušenje čelične kugle dizajnirane da oponaša let minobacačke granate.

Firma je testirala laserski sistem u različitim vremenskim uslovima, uključujući snijeg, sunce i kišu.

Rajnnmetal planira da testira svoje lasersko oružje montirano na različitim vozilima i integriše u njega automatski top od 35 mm.

Brojne vlade i vojne firme razvijaju oružja koja koriste ili uključuju laser. Američki proizvođač Raytheon predstavio je protiv vazdušni laser snage 50kW na sajmu u Farnborou 2010. a u junu 2012. američka vojska objavila je pojedinosti o oružju koje na metu može ispaliti laserski navođenu munju.

tekst i foto: Avaz.ba

Portal Analitika