Abiznis

IRF otkupio više od 12 miliona eura potraživanja

08IRFInvesticiono-razvojni fond (IRF) zaključio je u prošloj godini 14 ugovora za faktoring finansiranje pri čemu je otkupio više od 12 miliona EUR potraživanja.
IRF otkupio više od 12 miliona eura potraživanja
Portal AnalitikaIzvor


Iz IRF-a su agenciji Mina-business kazali da je od ukupnog broja ugovora u prošloj godini sedam sklopljeno sa domaćim proizvođačima, prije svega hrane, dva su iz industrijske proizvodnje, a ostali iz oblasti trgovine i usluga.



“IRF je od tih kompanija u prošloj godini otkupio više od 12 miliona EUR potraživanja od njihovih kupaca. Skoro sve kompanije su pokazale želju za nastavkom saradnje i u ovoj godini”, rekli su predstavnici IRF-a.



Oni su dodali da su ta preduzeća prepoznala benefite faktoring finansiranja koji podrazumijevaju da klijenti nakon ispostavljanja faktura kupcima, od IRF-a dobijaju 90 odsto sredstava odmah, a ostatak od deset odsto umanjen za godišnju kamatu od pet odsto, nakon uplate kupca.



“Na taj način kompanije dobijaju likvidna sredstva koja mogu odmah upotrijebiti za potrebe poslovanja”, objasnili su iz IRF-a.



Preduzeće kome se duguje novac, specijalizovanoj faktoring kompaniji, kao što je IRF, prodaje potraživanje i tako dolazi do potrebne gotovine.



Faktoring finansiranje, je kako su naveli iz IRF-a, u prošloj godini značajno napredovalo, kako u dijelu interesovanja preduzeća, tako i po obimu ostvarenog prometa.



“Faktoring više nije novina na finansijskom tržištu Crne Gore. IRF je na nenametljiv način upoznao ciljne grupe, ne nudeći spektakularna i spasonosna rješenja, već realnu pomoć i sredstvo za premošćavanje kritičnih situacija koje svaka kompanija ima”, kazali su iz IRF-a.



Kako su precizirali, imajući u vidu rezultate iz 2011. godine, ukupna finansijska podrška IRF-a domaćim preduzećima preko otkupa potraživanja iznosi više od 15 miliona EUR.



Iz IRF-a su objasnili da je faktoring finansiranje otkup nedospjelog potraživanja od bonitetnih kupaca, ali ne i utjerivanje dugova ili otkup nenaplativih i spornih potraživanja.



„Ne može se faktoringom otklanjati nečije nedomaćinsko poslovanje, pogešne poslovne ili finansijske odluke i kada se to razjasni u prvom razgovoru sa klijentima, velika većina odustane od svojih namjera. Ima i onih koje smo morali odbiti zbog specifičnosti prodaje svojih proizvoda, kao recimo sindikatima, penzionerima na rate, gdje osobe koje kupuju proizvode nijesu precizno definisane, kako je to predviđeno procedurama za faktoring poslovanje“, saopštili su predstavnici IRF-a.



Oni su dodali da je oko osam kompanija odbijeno zbog nekvalitetnih potraživanja.



Dosadašnje iskustvo, kako su naveli, pokazalo je prednosti faktoringa, što ne znači da u budućem radu neće biti i drugačijih iskustava.



Iz IRF-a su saopštili da su za ovu godinu za faktoring finansiranje opredijelili deset miliona EUR.



„Zbog svoje specifičnosti i mogućnosti da se multiplikuje više puta, smatramo da će taj iznos biti dovoljan za ovu poslovnu godinu. U teoriji planirane deset miliona EUR mogu se tokom godine plasirati više puta i sa promišljenim poslovanjem stvoriti obrt više od 20 miliona finansijske podrške preduzećima u Crnoj Gori“, zaključili su iz IRF-a.

Portal Analitika