Politika

Kacin: Dačićeva izjava odraz zrelosti sprske politike

8KacinTo što je tokom nedavne nezavične posjete Crnoj Gori srpski premijer Ivica Dačić kazao da vrijeme da se stavi tačka na sporna pitanja izmedu dvije države  izjava je  zrelosti sprske politike, ocjenjuje za Antenu M izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan Jelko Kacin.

Kacin: Dačićeva izjava odraz zrelosti sprske politike
Portal AnalitikaIzvor

Napominje da su dobri međususjedski odnosi  alfa i omega napredovanja ka i u Evropsku Uniju:

« To treba posmatrati u konteksu dijaloga sa Prištinom, u kontesksu posjete najviših zvaničnika Srbije u Bosni i Hercegovini, gdje su dali jasne poruke o teritorijlnoj cjelovitosti i takvoj evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i mislim da je onda normalno da očekivati da se jedna takva pozitivna poruka čuje i od predsjednika Vlade Srbije i u Podgorici».

Sa izjavom Dačića saglasan je  i politicki analitičar iz Srbije Dušan Janjić.  Dešavanja posljednjih nekoliko godina izmedju dva susjeda su  bila, kako se izrazio Janjić apsulutno nepotrebna što je išlo  na štetu i jednima i drugima.  A koja su to neriješena pitanja, te šta Janjić očekuje:

„ Prvo očekujem da se razriješe ta pitanja demarkacije, odnosno raščišćavanje oko granice, drugo da se taj granični prelaz konačno uredi, modernizuje, treće da se sredi serija malograničnih prelaza, da se olakša život ljudima i u Srbiji i Crnoj Gori, zatim da se dođe do jedne vrlo operativne razmjene, da se zajednički riješi pitanje vojne imovine, zatim da se pojača saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”

Janjić dodaje:

„ I da se u političkom smislu rukovodstvo Srbije pomiri sa činjenicom da Crna Gora nije domaći prostor Srbije, u smislu da može da bira političke saveznike, da može da se miješa u stranačke odnose, jednostavno da to prepusti jednoj najnormalnijom međupartijskoj saradnji, a da  se Vladina saradnja odvija bez obzira ko je na vlasti, baš sa obzirom na činjenicu da je Milo Đukanović”

A da li Jelko Kacin vjeruje da će zaista biti stavljena tačka na zahlaćene odnose  izmedju Srbije i Crne Gore:

„ Mislim da postoje realne mogućnosti da se to u skorije vrijeme desi, ali ono što nije u nadležnosti države su odnosi  između crkava i priznavanje autokefalnosti  Crnogorske pravoslavne crkve  to nije stvar koja je u nadležnosti Srbije, nego je to u nadležnosti Srpske pravoslavne crkve. Nadamo se da će opšte poboljšanje atmosfere umnogome omogućiti i da se očekuje drugačije reakcije  i od strane Sprske pravoslavne crkve”.

Optimizma da će odnosi dvije zemlje biti mnogo bolji ne fali ni Dušanu Janiću, a za to kaže ima tri razloga:

„ Prvo što je on premijer i kad to premijer kaže onda to znači da slijedi serija posjeta na novou ministarstava, drugo Crna Gora je već dobila datum za pregovore, Srbija se sprema da dobije datum- znači saradnja, razmjena, treće Kosovo. Sam Dačić koji je vodi pregovore o Kosovu, u kojima se ponaša pragmatično, takođe mislim i da ova izjava koja se odnosi na Crnu Goru je vrlo pragmatična, on jednostavno mora da polako gradi savezništvo ili drugačije odnose u regionu nego što su bili ranije”.

Podsjetimo, srpspki premijer Ivica Dačić kazao je za Tanjug tokom  boravka u Podgorici da je kranje vrijeme da se  stavi tačka na međusobna mimoilaženja. Dačić je  dodao da je komunikacirao i sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, sa kojim je dogovorio bilateralne sastanke, kako bi se sva sporna pitanja riješila na osnovu principa čistih računa.

Izvor:Antena M

Portal Analitika