Abiznis

Radonjić: Neuspješni biznismeni najglasniji kritičari

8mrIako se u javnosti često može čuti da domaće banke imaju dovoljno novca, ali ga ne daju privredi, u Udruženju banaka tvrde da prigovori privrednika na neadekvatnu kreditnu podršku od strane banaka nijesu uvijek i opravdani.

Radonjić: Neuspješni biznismeni najglasniji kritičari
Portal AnalitikaIzvor

Generalni sekretar Udruženja banaka, Mirko Radonjić kazao je za Dnevne novine da takvu ocjenu kreiraju pojedinci koji vode firme kojima nema pomoći za promašene projekte, a koji su veoma prisutni i glasni u javnosti, ali sa malo argumenata.

On tvrdi da je crnogorski bankarski sektor likvidan, siguran i stabilan, koji uz rastući trend štednje i depozita pokazuje da je vraćeno povjerenje građana i privrede u njega.

Međutim, Radonjić je zbog lošeg iskustva iz prethodnog perioda poručio da se mora voditi računa da se plasiraju sredstva u profitabilne biznis planove koji osiguravaju prije svega vraćanje tih sredstava iz ostvarenih prihoda, imajući pritom u vidu sve moguće rizike kako se ne bi ugrozila finansijska stabilnost.

Govoreći o trenutnom stanju u crnogorskoj ekonomiji i bankarskom sektoru, Radonjić je kazao da ne očekuje rast kamatnih stopa u narednom periodu.

Problem sa naplatom kredita od klijenata je i dalje izražen što pokazuju podaci iz oktobra o rastu kredita koji kasne sa naplatom za 25,2 odsto u odnosu na decembar prethodne godine.

Kao najveći problem sa kojim se banke trenutno suočavaju, on je naveo nekvalitetne kredite.

Izvor: Dnevne novine, CdM

 

Portal Analitika