Društvo

Gusinje: Danas referendum o statusu opštine

8gusMještani Gusinja poručili da ne sumnjaju u ishod referenduma, te da je došlo vrijeme da ovaj kraj „konačno stane na svoje noge“, zaustavi iseljavanje, otvori proizvodne pogone i nova radna mjesta, valorizuje prirodne i druge resurse…

Gusinje: Danas referendum o statusu opštine
Portal AnalitikaIzvor

Građani Plava danas će se na konsultativnom referendumu izjašnjavati o inicijativi da Gusinje ponovo dobije status opštine. Zbog izjašnjavanja i podrške inicijativi, tokom proteklog vikenda u Plav su stigli i mnogi iz ovog kraja koji žive u Njujorku.

Na prekjučerašnjem predreferendumskom skupu poručili su da će svi do jednog glasati za povraćaj statusa opštine, te da je to njihov san.

Predsjednik SO Plav dr Said Čekić je kazao Pobjedi da očekuje pozivitan ishod glasanja na referendumu, te da će Gusinje uskoro ponovo biti opština.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave formiraće komisiju koju će činiti predstavnici Vlade, kao i jedan predstavnik podnosioca inicijative – Skupštine opštine Plav. Komisija će razmotriti rezultate referenduma, studiju opravdanosti inicijative da Gusinje povrati status opštine i pripremiti amandmane za izmjenu Zakona o teritorijalnoj organizaciji. Nakon toga, kompletna dokumentacija biće upućena Skupštini Crne Gore na razmatranje i odlučivanje – kazao je Čekić Pobjedi.

Predsjednik Mjesne zajednice u Gusinju „2. avgust“ dr Rusmin Laličić rekao je da će dobijanje statusa opštine omogućiti ovom kraju da „stane na noge“.

- Želimo da ovaj kraj konačno stane na svoje noge, zaustavimo iseljavanje, otvorimo proizvodne pogone i nova radna mjesta, valorizujemo prirodne i druge resurse – što će donijeti bolji život svim građanima na ovom prostoru – kazao je Laličić za Pobjedu.

Grupa Gusinjana koji žive i rade u Njujorku, a koji su ovih dana stigli da glasaju na referendumu rekli su nam da im je želja da se poslije radnog vijeka svi vrate u rodni kraj i ulože stečeni kapital.

U Gusinju živi više od 30.000 stanovnika. Mještani kažu da bi vraćanje statusa opštine i izgradnja puta Gusinje – Podgorica motivisalo mnoge mlade ljude koji su stekli visoko obrazovanje da ostanu, dok bi se, kažu, veliki broj vratio iz svijeta.

Poslanici bi na proljeće trebalo da se izjasne o predlogu Vladine komisije da Petnjica dobije status opštine, nakon što je prošle godine, 4. avgusta, na konsultativnom referendumu u Beranama, ta inicijativa dobila podršku. Podsjetimo, za tu inicijativu glasalo je 94 odsto mještana koji su izašli na birališta.

Nakon što je Skupština opštine Berane usvojila izvještaj o referendumu, taj dokument je dostavljen Vladi koja je formirala posebnu komisiju o ocjeni ispunjenosti uslova za teritorijalnu promjenu koja je dala pozitivno mišljenje na inicijativu.

Prema članu 32 Zakona o teritorijalnoj organizaciji, nakon pozitivnog mišljenja Vlade, Skupština razmatra predlog izmjena zakona. U slučaju da parlament odbaci inicijativu o formiranju nove opštine, novi predlog izmjena zakona se ne može pokrenuti u narednih 12 mjeseci.

Izvor: Pobjeda.me

 

Portal Analitika