Svijet

SAD: Brenan nominovan za šefa CIA-e, Hejgel za ministra odbrane

obamahejgelbrenenAmerički predsjednik Barak Obama predložio je večeras za ministra odbrane SAD Čarsa Čaka Hejgela a za šefa Centralne obavještajne agencije (CIA) Džona Brenana.

SAD: Brenan nominovan za šefa CIA-e, Hejgel za ministra odbrane
Portal AnalitikaIzvor

Hejgel je umjereni republikanac i odlikovani vijetnamski veteran koji će najvjerovatnije podržati brže povlačenje američkih trupa iz Avganistana, javile su svjetske agencije.

Kao senator iz Nebraske Hejgel je stekao reputaciju političara nezavisnog mišljenja bez dlake na jeziku.

"Mislim da je Obama sveukupno uradio dobar posao. Ima dosta stvari s kojima se ne slažem s njim, i on to zna", rekao je Hejgel u martu prošle godine.

Tokom rata u Vijentamu bio je ranjen u borbi.

"Svi smo mi proizvod svojih iskustava i moje vrijeme u borbi je veoma oblikovalo moje mišljenje o ratu. Nisam pacifista; vjerujem u upotrebu sile, ali samo posle veoma pažljivog procesa odlučivanja", rekao je Hejgel prošlog oktobra.

Hejgel je isprva podržao rat u Iraku, ali je kasnije postao oštar kritičar administracije predsjednika Džordža Buša mlađeg. Protivio se Bušovim planovima da pošalje dodatnih 30.000 vojnika u Irak uz ocjenu da je to "najopasnija spoljnopolitčka greška u zemlji od Vijetnama".

Džon Brenan, veteran CIA sa 25 godina staža, odustao je od moguće nominacije za šefa glavne obavještajne službe 2008. godine, u svijetlu brojnih pitanja o njegovoj ulozi u uvođenju novih, brutalnih tehnika ispitivanja osumnjičenih za vrijeme administracije Džordža Buša.

Na Brenanovu nominaciju sijenku bi mogao da baci i krajnje povjerljiv američki program upotrebe bespilotnih letjelica u borbi protiv terorizma, koji je veoma nepopularan u mnogim zemljama.

 

 

Portal Analitika