Zanimljivosti

U Tihom okeanu snimljeno mitsko biće dužine preko 8 metara

lignjaokEkipa japanskog Državnog prirodnjačkog muzeja u saradnji s japanskom televizijom NHK i specijalizovanom mrežom Diskaveri Čenal snimila je srebrnastu lignju, ukupne dužine oko osam metara.

U Tihom okeanu snimljeno mitsko biće dužine preko 8 metara
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici, japanska i američka televizija objavili su u ponedjeljak da su prvi put snimili orijašku lignju, srebrnastu mitsku životinju, ukupne dužine oko osam metara, u Tihom okeanu na dubini od 900 m, javio je RTL.
Orijašku lignju, čje naučno ime arhiteuthis, otkrila je ekipa za podvodno snimanje petnaestak kilometara istočno od ostrva Cisija, na sjeveru Tihog okeana.
Podmornica s troje stručnjaka, među kojima je bio Tsunemi Kubodera iz japanskog muzeja, pratila je životinju do dubine od 900 metara, nakon čega je lignja nestala u morskim dubinama.
NHK je objavio snimke lignje čija se dužina samog tijela, bez krakova, procjenjuje na tri metra, a ukupna dužina na "osam metara, pri čemu joj nedostaju dva najveća kraka", rekao je Kubodera.
On nije mogao ništa reći o uzroku njeno tjelesnog oštećenja, ali je istakao kako je ovo prvi put da je lignja takve veličine snimljena u njezinu prirodnom okruženju.
Kubodera je još 2006. snimio jednu orijašku lignju, ali iz broda, pošto je 'čudovište' uspio namamiti na površinu.

foto: rtl

Portal Analitika