Region

GOATI: Vrhovi vladajućih političkih stranaka stoje iza politički koruptivnih radnji

701goatiPredsjednik Transparentnosti Srbija i politički analitičar Vladimir Goati ocijenio je da je Srbija u 2012. godini za pola koraka nazadovala u borbi protiv korupcije i istakao da se taj problem ne može rešiti blickrigom niti pojedinačnim naporom i kampanjom, kao i da je pravosudni sistem i dalje Ahilova peta u toj borbi, prenosi Blic.

GOATI: Vrhovi vladajućih političkih stranaka stoje iza politički koruptivnih radnji
Portal AnalitikaIzvor

- Nadajmo se da će se država opredeliti za postepenu, sistematsku i sinhronizovanu borbu protiv korupcije. Potrebno je računati dugoročno, jer nikakav proboj niti blickrig tu neće pomoći, nego je neophodan sistematski napor, za koji, međutim, postoji najmanje spremnosti, a to je da se korak po korak sprječava prodor korupcije na širokom frontu.

Goati je istakao da je situacija loša i podsjetio da je Srbija na 80. mjestu u svijetu po borbi protiv korupcije, a da se investitori ravnaju prema tom podatku, koji im je osnovni pokazatelj. On je dodao da je Srbija u 2012. godini imala najgori indeks percepcije korupcije od svih bivših jugoslovenskih republika.

Predsjednik Transparentnosti je naveo da potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pokušava da ličnim inicijativama podstrekne državne organe da se spontano bore protiv korupcije, što kod prosječnog čovjeka izaziva pozitivne reakcije.

- Problem će, međutim, na dugi rok biti biti stvaranje institucija, a prvenstveno ozdravljenje pravosudnog sistema koji bi se spontano hvatao u koštac sa korupcijom i smanjio je na prihvatljivu mjeru - rekao je Goati.

On je naveo da ništa ne očekuje od pojedinačnih napora, koji samo mogu da povećaju nečiji rejting i popularnost, ali oni u korupciji kao globalnoj pojavi nikako ne mogu da stanu na put.

- Situacija je mnogo gora nego prije reformi, jer imamo nestabilno sudstvo, mrežu sudova i tužilaštvo, a policija odrađuje svoj posao koliko treba, ali bez sadejstva čitavog pravosudnog sistema to ne ide – dodao je Goati.

Predsjednik Transparentnosti Srbija je istakao da su vrhovi vladajućih političkih stranaka akteri koji imaju najviše moći i uvijek stoje iza politički koruptivnih radnji.

- Ako se to ne zna, onda se ne može napraviti odgovarajuća strategija, a mislim da se to kod nas još dovoljno ne zna i ne shvata. To je tako jer bi prihvatanjem tog principa partije dovele u pitanje koalicionog partnera bez koga je nemoguć opstanak na vlasti - rekao je Goati.

Foto: blic.rs

Portal Analitika