Društvo

Dozvoljeno 0,3 odsto promila alkohola

0501alkoholVozač kod koga se analizom krvi utvrdi da ima više od 0,3 promila alkohola smatraće se da je pod dejstvom alkohola i minimalna kazna za taj prekršaj iznosiće 70 eura, predviđeno je novim crnogorskim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Dozvoljeno 0,3 odsto promila alkohola
Portal AnalitikaIzvor

Parlament je Zakon usvojio sredinom prošle godine, a primjenjuje se od sjutra, javlja agencija Mina.

“Vozač koji upravlja vozilom u saobraćaju na putu, ukoliko u organizmu ima od 0,3 do 0,5 promila alkohola kazniće se od 70 do 200 eura”, kaže se u Zakonu.

Za vozače koji su pod uticajem opojnih droga, drugih psihoaktivnih supstanci ili alkohola u koncentraciji većoj od 0,5 promila, kazna je od 300 do dvije hiljade eura ili zatvor do 60 dana.

Povećane su i novčane sankcije za saobraćajne prekršaje, pa će minimalna kazna za fizička lica iznositi 20 EUR, a maksimalna dvije hiljade.

Vozač koji nema zimsku opremu (koja je obavezna od 15.novembra do 30.marta) platiće od 60 do 150 EUR, dok je minimalna kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa 40 eura.

“U putničkom automobile mora se nalaziti jedan odgovarajući prsluk sa svjetlosno reflektujućim osobinama, a u tretnom vozilu ili autobusu dva prsluka”, kaže se u Zakonu, koji predviđa kazne za ovaj prekršaj od 30 do 80 eura.

Zakonom su sankcionisani pješaci koji ne poštuju pješačke prelaze i oni će morati da plate od 40 do 100 eura.

Portal Analitika