Abiznis

Euromost: Vlada da se izjasni o elektranama u Brodarevu

mekic03OKNevladina organizacija (NVO) Euromost pozvala je crnogorsku Vladu da se izjasni da li je upoznata da će se u Beogradu 9. januara održati javna rasprava o izgradnji hidroenergetskih objekata u Brodarevu, kao i da tim povodom odmah reaguje.

Euromost: Vlada da se izjasni o elektranama u Brodarevu
Portal AnalitikaIzvor

Iz te NVO saopštili su da je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije za 9. januar zakazalo javnu raspravu i prezentaciju Studije o procjeni uticaja projekta izgradnje hidroenergetskih objekata u Brodarevu.

“Pozivamo crnogorska ministarstva za održivi razvoj, turizam i za ekonomiju da odmah reaguju i zatraže objašnjenje od Srbije. Ujedno da nam odgovore da li su dobili bilo kakav poziv za tu javnu raspravu i zašto kriju od javosti sva dešavanja oko izgradnje hidroelektrane u Brodarevu”, navodi se u saopštenju Euromosta dostavljenom agenciji MINA.

Prema njihovim riječima, Ministarstvo energetike Srbije bez obavještenja crnogorske strane zakazalo je raspravu, iako bi taj projekat, kao su naveli, potopio crnogorku teritoriju u dužini sedam kilometara i premjestio autoput 21 prema Crnoj Gori.

“Javnu raspravu su 1. januara zakazali za deveti, iako se zakonskim odredbama ona može održati najranije 20 dana nakon obaveštavanja javnosti. Javna rasprava se održava u Beogradu, oko 300 kilometara dalje od opštine Prijepolje, gdje će se pomenuti objekti graditi”, naveli su iz Euromosta.

Oni su kazali da zainteresovana javnost, pojedinci i udruženja koja su podnijela pismene prigovore na sadržinu Studije, nijesu pismeno obaviješteni o javnoj raspravi.

“Ministarstvo energetike Srbije tim postupkom pokazalo je nespremnost i nezainteresovanst da sprovodi zakone ali i temeljno nepoznavanje i nepoštovanje pravila javne rasprave,ne

obazrujući se ni na svoje obaveze prema državi Crnoj Gori”, smatraju u Euromostu.

Prema njihovim riječima, zakazivanje javne rasprave u vrijeme praznika i nepoštovanje zakonom utvrđenih procedura izaziva ozbiljnu zabrinutost i ukazuje da ne postoji politička volja za unapređenje dijaloga sa javnošću ali i sa državama u okruženju.

Iz Euromosta su poručili da nevladine organizacije sa sjevera Crne Gore ali i Srbije neće dozvoliti da se na takav način radi na štetu i Srbije i Crne Gore i njihovih građana.

 

 

 

Portal Analitika