Politika

Bojović: Pravedna neće podržati nikoga na predsjedničkim izborima

radePravedna Crna Gora neće podržati nijednog kandidata na predsjedničkim izborima, i neće učestvovati na lokalnim izborima u Nikšiću i Andrijevici, kazao je predsjednik Izvršnog odbora tog političkog kluba, Rade Bojović.
Bojović: Pravedna neće podržati nikoga na predsjedničkim izborima
Portal AnalitikaIzvor

On je ocijenio da su Nikšić i Andrijevica "plastičan primjer" razorenosti lokalne demokratije i dekadentnosti opštinskog parlamentarizma.


„Vlast pokazuje svoje nakazno lice u želji da po svaku cijenu zadrži dominaciju, dok opozicija obesmišljava mogućnost promjena. Zato je učešće na takvim lokalnim izborima besmisleno“, rekao je

Bojović

u intervjuu agenciji Mina.


On smatra da na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori ne pobjeđuje najbolji već kandidat vlasti, „koji protiv sebe najčešće ima nekog sličnog ili još goreg suparnika“.


„Takvim kandidatima Pravedna ne može biti podrška“, dodao je Bojović.


Upitan da li opozicija ima šanse na predsjedničkim izborima, ukoliko bude imala zajedničkog kandidata,

Bojović

je kazao da ovakva opozicija ima nezavidne šanse na bilo kojim izborima.


„Problem je u tome što svojim nezrelim ponašanjem i političkim lutanjima opozicija ima veće šanse da diskredituje sopstvenog kandidata nego li da ugrozi predstavnika režima“, precizirao je on.


Kandidat potencijalno udružene opozicije, tvrdi

Bojović,

morao bi da nastupi kao identitetski „hermafrodit“ sa suženom i ranjivom političkom ponudom.


Prema njegovim riječima, crnogorska politička scena odražava realne identitske probleme i nedovršeno crnogorsko nacionalno pitanje.


„Nemoguće je očekivati da iole ozbiljnija politika ignoriše turobno istorijsko nasljeđe i pitanja koja onemogućavaju da se Crna Gora preobrazi u moderno društvo“, naveo je Bojović.


On smatra da bilo koja stranka ili politička grupa neće moći da prećuti crnogorske identitetske i državotvorne podjele, kako god da se socijalno i ekonomski pozicionira.


„U tom pogledu, mi u Pravednoj želimo da afirmišemo politiku koja će objediniti najbolje liberalne i socijalne ideje, ali i model slobodnog multietničkog društva u kojem će crnogorski narod zaokružiti svoj identitetski razvoj“, kazao je

Bojović

.


Odgovarajući na pitanj koliko Crnoj Gori nedostaje partija prave liberalne orjentacije, Bojović je kazao da su stranke izraz interesa i političkih shvatanja.


“U crnogorskom slučaju dominiraju uski interesi dok proklamovane ideje često djeluju komično i nepostojano. Za autentičnu liberalnu stranku potrebni su građani iz stabilne i prosvijećene srednje klase”, dodao je on.


Bojović je naveo da građani žive u sebičnom i neobećavajućem društvu i siromašnoj državi koja je u posjedu vladajućih partija i krupnog kapitala.


“Zato je jedino moguće da se dobre ideje političkog liberalizma promovišu od strane onih koji shvataju njihov značaj. To je i jedan od ciljeva Pravedne”, kazao je on.


Bojović je rekao da je Pravedna prije svega udruženje slobodnih građana, čiji je cilj, kako je pojasnio, formulisanje i promocija oslobađajućih političkih i društvenih ideja i kritičko preispitivanje stvarnosti.


“Naša je namjera da se postepeno organizaciono razvijamo i isključivo po mjeri nesebične i stvarne zainteresovanosti građana za ideje Pravedne. Za sada su nam prioriteti vezani za Cetinje i Podgoricu”, zaključio je on.

Portal Analitika