Košarka

Vučević: Za reprezentaciju sam uvijek na raspolaganju

02okvucevicCrnogorski košarkaš Nikola Vučević poručio je da je uvijek na raspolaganju reprezentaciji i da će se rado odazvati na poziv selektora za učešće na Evropskom prvenstvu (EP) u Sloveniji.

Vučević: Za reprezentaciju sam uvijek na raspolaganju
Portal AnalitikaIzvor



Centar Orlanda podsjetio je da ga je prošlog ljeta povreda spriječila da pomogne reprezentaciji u kvalifikacijama.

“Uvijek sam na raspolaganju reprezentaciji. Na žalost prošlog ljeta imao sam povredu koja me je spriječila da igram tokom kvalifikacija, ali, ako Bog da, da ove godine bude sve u redu rado ću se odazvati na poziv selektora”, rekao je Vučević u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da crnogorska reprezentacija ima šanse da u Sloveniji ostvari dobar rezultat.

“Grupa u kojoj smo je teška, ali na EP nema lakih. Moraćemo da igramo na visokom nivou, a imamo ekipu za to. Uz dobar rad na pripremama možemo da napravimo dobar rezultat”, rekao je Vučević.

On je kazao da se prelazak (trejd) u Orlando ispostavio kao dobar potez.

“Ispostavilo se da je bilo dobro što sam prešao u Orlando. Dobijam priliku da igram konstantno, što mi je najbitnije”, rekao je Vučević.

Crnogorski košarkaš kazao je da je Orlando sezonu u NBA ligi počeo malo slabije od očekivanog, navodeći da je formiran nov tim i da mu treba vremena da se uigra.

“U posljednje vrijeme igramo veoma dobro i to smo pokazali time što smo u jednom trenutku imali četiri pobjede zaredom. Zadovoljan sam kako igram, trener ima veliko povjerenje u mene i daje mi priliku. Imam veliku minutažu i nadam se ću nastaviti da igram dobro kao i do sada”, rekao je Vučević.

On vjeruje da tim sa Floride može izboriti plasman u plej-of, navodeći da je konkurencija na istoku izuzetno jaka.

“Neće biti lako jer je istočna konferencija veoma jaka, a mi imamo dosta mlad i nov tim. Vjerujem da ćemo kroz sezonu igrati sve bolje i nadam se da ćemo na kraju uspjeti da uđemo u plej-of”, rekao je Vučević.

Centar Orlanda je, komentarišući dosadašnji dio NBA sezone, kazao da Los Anđeles Lejkersi ne igraju na nivou koji se od njih, gledajući kvalitet tima, očekuje.

“Imaju novu ekipu, promijenili su trenera odmah na početku sezone i treba im vremena da se uigraju i naviknu na novog trenera. Tokom sezone biće sve bolji i na kraju biti ozbiljan konkurent za prsten. Od Oklahome se očekivalo da igraju na visokom nivou, sa skoro istom ekipom stigli su do finala prošle sezone. Oni su favoriti na zapadnoj obali”, rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, najozbiljniji kandidati za šampionski prsten su Majami i Oklahoma, kao i da se u trku može uključiti i Njujork.

“Biće interesantno ove sezone jer se nijedna ekipa do sada nije izdvojila. Teško je sada ocijeniti ko je favorit, jer je sezona potpuno drugačija od plej-ofa. Tek tada vidjeće se prava snaga ekipa”, rekao je Vučević.

On smatra da je najbolji igrač NBA lige Lebron Džejms.

“Džejms je najkompletniji igrač na svijetu, odličan je napadač. Imam osjećaj da može dati koš kad god poželi. Odlično dodaje, atletski je dominantan, a i veoma je pametan igrač. Ima sjajan osjecaj za igru”, rekao je Vučević.

Crnogorski reprezentativac pohvalio je igre saigrača iz reprezentacije Nikole Pekovića, navodeći da se nametnuo kao jedan od bolji centara u ligi.

“Peković odlično igra i mnogo mi je drago zbog toga. Nametnuo se kao jedan od boljih centara u NBA, što pokazuje partijama i brojkama iz utakmice u utakmicu”, rekao je Peković.

On smatra da je razlika između evropske košarke i NBA i dalje velika.

“Najveća razlika je u brzini igre, NBA košarka je mnogo brža i igrači su mnogo veće atlete. NBA je i dalje dosta ispred evropske košarke, ne samo zbog nivoa igre, već zbog marketinga, načina na koji je predstavljena i vođena kao biznis. Veliki novac se ulaže u NBA”, zaključio je Vučević.

Vučevića je kao 16. pika na draftu izabrala Filadelfija, za koju je prošle sezone odigrao 51 meč i imao prosjek od 5,5 poena i 4,8 skokova.

U NBA ligi debitovao je krajem decembra 2011. godine protiv Finiksa, a za 20 minuta imao je učinak od šest poena, a imao je i šest skokova i dvije asistencije.

Prošlog ljeta je kao dio trejda prešao u Orlando.

Ove sezone do sada je odigrao je 30 mečeva i ostvario prosjek od 10,5 poena i 9,8 skokova.

Na 13 utakmica imao je dabl-dabl učinak.

Vučević je najviše poena postigao protiv Majamija 20. U istoj utakmici Vučević je imao 29 skokova, oborivši rekord Orlanda po broju uhvaćenih lopti na jednom utakmici.

Vučević je pohađao prestižni kalifornijski univerzitet USC, na kojem je prosječno bilježio 17,1 poen, 10,3 skokova i 1,6 asistencija po utakmici.

Bio je mladi reprezentativac Crne Gore, a sa seniorskom reprezentacijom nastupio je na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

U pauzi zbog lok auta igrao je za podgoričku Budućnost.

Portal Analitika