Košarka

Vučević sa 29 skokova oborio NBA rekord Šekila O'Nila!

okvucevicCrnogorski reprezentativac Nikola Vučević oborio je u noći Nove godine NBA rekord Šekila O'Nila odigravši maestralno za Orlando u meču sa šampionima, ekipom Majami Hita.

Vučević sa 29 skokova oborio NBA rekord Šekila O'Nila!
Portal AnalitikaIzvor

Činjenica da je Majami pobijedio, i to tek poslije produžetka sa 112:110, ostala je u drugom planu, baš zbog Vučevića. Vučević je sa 20 ubačenih poena i 29 skokova nadmašio čak i slavnog Šeka, koji je držao rekord Orlanda sa 28. A Šekov rekord nije uspio da, noseći dres ekipe Medžika, obori ni svojevremeno četvorostruki najbolji skakač lige, šest puta učesnik Ol-Stara Dvajt Hauard koji je 2012. prešao u Lejkerse. Mlada zamjena u Orlandu mu je više nego dobra.

"Igrali smo protiv ekipe koja se baš nije dala. Orlando je na ovom meču imao neke igrače za koje pola NBA lige nije nikada čulo, ali su ti momci odradili nevjerovatan posao. Natjerali su nas da damo sve od sebe", rekao je jedan od lidera Majamija, Dvejn Vejd, čije je zakucavanje 6,2 sekunde prije kraja produžetka spriječio da NBA šampion doživi treći poraz u nizu.

Više od dosadašnjeg klupskog rekorda Orlanda, 28 skokova Šekila O'Nila iz 1993. godine, u NBA ligi se ne viđa često. Naprotiv. Od 1985. taj učinak je nadmašen samo dvaput: Kevin Vils je imao 29 skokova 1991, a Kevin Lav 31 pre dvije godine. NBA rekord drži Vilt Čembrlen sa 55 davne 1960.

A Vučević? Dokazavši da Nikola Peković (16,1 poen, devet skokova po utakmici u ovoj sezoni) nije jedini reprezentativac Crne Gore koji hara NBA ligom, pokazao je i da genetika ipak igra svoju ulogu. Otac Borislav, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, svojevremeno je bio klupski prvak Evrope sa Bosnom (1979.). Sin je, makar u novogodišnjoj noći, zasijenio taj podvig jer je o njemu počela da priča cijela Amerika, piše Blic.

"Umalo da pobijedimo Majami bez nekih od naših stvarno važnih igrača. Imali smo ih... Ako budemo ovako igrali i ubuduće, imamo šanse da pobijedimo svakoga u ovoj ligi", rekao je poslije meča Vučević koji je šutirao 9/17, imao i tri "krađe", dvije blokade, a 11 od 29 skokova bili su mu ofanzivni. Niko u Majamiju nije stigao ni do 11 defanzivnih.

 

 

Portal Analitika