Region

Vidovdan: Razlaz Amfilohija i Irineja, Amfilohijevi mediji će optužiti patrijarha za izdaju

Srpski portal Vidovdan.org, blizak Srpskoj prvoslavnoj crkvi, kritikovao je mitropolita Amfilohija što je pozvao patrijarha Irineja, a znao je da on ne može predvoditi litiju 29. februara u Podgorici zbog ranije preuzete obaveze.
Foto: Mitropolija
Foto: Mitropolija
Predrag Zečević
Predrag ZečevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

"Da li mitropolit Amfilohije ovim pokriva separatiste u Americi? Jer ako patrijarh sad odbije da ode u Podgoricu, medijska mašinerija, koja je već Amfilohija proglasila pravednikom i nepokolebljivim borcem za pravoslavlje, će kao i ranije što je činila patrijarhu prikačiti etiketu izdaje pravoslavlja u Crnoj Gori", navedeno je u tekstu ovog sajta.

Sajt se pita zašto se patrijarh dovodi u ovakav položaj.

"Kako objasniti ovakav postupak Amfilohija koji je svakako obaviješten o odlasku patrijarha Irineja u Ameriku na isti taj datum kada ga on poziva na litiju?Kako to da mitropolit Amfilohije nije mogao pozvati patrijarha koju nedjelju ranije, ako mu je problem bio da ga pozove na samom početku dešavanja u Crnoj Gori", konstatuje sajt koji je dobro upućen u crkvena dešavanja.

Sajt podsjeća da je i jedan član Eparhijskog savjeta penzionisani vladika Atanasije, inače jako blizak Amfilohiju, izjavio da je" patrijarh Irinej najgori od svih patrijaraha u istoriji".

Podsjetimo, mitropolit Amfilohije je najavio u intervjuu televiziji "Hram" da će Irinej predvoditi litiju u Podgorici 29. februara.

Međutim, informativna služba SPC žestoko je danas demantovala Amfilohija navodeći da Irinej ne može doći jer putuje u SAD.

Portal Analitika