Politika

Albaniji od Crne Gore 750.000 eura pomoći

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovao je na donatorskoj konferenciji za pomoć u rekonstrukciji Albanije nakon razornih zemljotresa.Konferenciju je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.
Albaniji od Crne Gore 750.000 eura pomoći
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora je nažalost imala slična iskustva još u vrijeme dok smo bili dio velike Jugoslavije. Još uvijek je u svježem sjećanju koliko nam je značila solidarnost jugoslovenskih naroda, susjeda, kao i cijelog svijeta. Prezentacija o procjeni potreba za period oporavka koju smo vidjeli podsjetila je na ono što sam lično vidio u Draču tokom posjete u decembru prošle godine. Ova konferencija je prilika da ponovim ono što naši albanski prijatelji znaju: Crna Gora i crnogorski narod uvijek je uz naše albanske prijatelje, i u dobru i u zlu”, naveo je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je kazao da je Crna Gora, takoreći u prvim satima, u okviru svojih mogućnosti, priskočila u pomoć albanskim prijateljima, pomažući u otkopavanju ruševina.

“Već su pojedinci, lokalne uprave, kao i Crveni krst Crne Gore kroz simboličku pomoć izrazili solidarnost sa našim albanskim prijateljima. Crna Gora ce izdvojiti 500.000 eura finansijske pomoci prijateljskoj Albaniji. Sa prethodno izdvojenim finansijskim sredstvima od strane lokalnih zajednica i prikupljenim dobrovoljnim prilozima koje sam pomenuo ukupan iznos finansijske podrške Crne Gore iznosi oko 750.000 eura. Crna Gora i dalje ostaje otvorena da u neposrednoj komunikaciji sa Albanijom vidi na koji još način može biti od pomoći u rješavanju teških problema sa kojim se Albanija suočila”, naglasio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je dodao da se iskreno nada da će rezultati današnje donatorske konferencije omogućiti sveobuhvatniju i koordinisaniju akciju Vlade Albanije da na efikasan i održiv način započne proces oporavka.

Donatorska konferencija održana je u Briselu.

 

Portal Analitika