Region

Vučić: Pričao sam malo s Milom, ali ništa značajno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prenio je sinoć, nakon neformalne večere lidera Zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU u Briselu, da je Unija otvorena da čuje inicijative i ideje, te da predstoji pokretanje investicionog paketa za region.
Foto: @buducnostsrbijeav Instagram
Foto: @buducnostsrbijeav Instagram
Novosti (novosti.rs)Izvor

Vučić je izjavio da će EU poslati timove i primiti u pisanoj formi inicijative i ideje zemalja regiona.

- Završili smo sastanak time što smo zaključili da su oni spremni da saslušaju sve naše zahtjeve, pripremiće u narednom periodu investicioni paket za cio regiona, što će otvoriti jednu novu perspektivu i za nas i za ideju "Mini Šengena". Vidjeli smo da imaju želju da Balkan napreduje i da ljudi koji žive tamo osjete boljitak - rekao je Vučić.

On je novinarima rekao da lideri Zapadnog Balkana nisu došli u Brisel da se svađaju.

- Nismo ovdje došli da se svađamo, tako da su se svi lideri borili za sebe, a i zajedno smo se borili za zajedničke interese. Vidi se mnogo veća posvećenost Balkanu, nego što je to bilo juče. Juče nisam vidio nikakvu zainteresovanost za Balkan, a sad je vidim i to me raduje. Prije Zagreba ćemo imati sastanke i ovakve susrete i sa Grcima, tako da će Evropa više biti okrenuta Balkanu - rekao je Vučić.

Vučić je govoreći o stanju u regionu rekao da je Beograd uglavnom kriv za sve.

- Podržavamo integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH. Krivac se uvijek traži u Beogradu - kazao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, Vučić je rekao: "Nešto malo i ništa značajno".

Na neformalnom sastanku sa liderima Zapadnog Balkana učestvovali su predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, zemlje koja predsjedava EU.

Na sastanku su bili i predsjednici Srbije, Crne Gore i Kosova, Aleksandar Vučić, Milo Đukanović i Hašim Tači, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikola Dimitrov.

Portal Analitika