Svijet

Naučnici pokušavaju da ubrzaju razvoj vakcine

U Ženevi se danas nastavlja dvodnevni forum Svjetske zdravstvene organizacije, na kojem oko 400 naučnika pokušavaju da ubrza razvoj testova, tretmana i vakcina u borbi protiv novog koronavirusa.
Naučnici pokušavaju da ubrzaju razvoj vakcine
MinaIzvor

Prema posljednjim podacima, od ovog virusa je umrlo 1.113 osoba, dok je zaraženo blizu 45 hiljada.

Cilj foruma je identifikovanje praznina u znanju i prioriteta istraživanja, kako bi se dobile naučne informacije i medicinski proizvodi koji su najpotrebniji kako bi se minimizirao uticaj izbijanja virusa.

Učesnici će pokušati i da utvrde pravi izvor infekcije, razmjene biološke uzorke i djelove genoma virusa.

Oni će, navodi AP, pokušati da utvrde koji pristupi djeluju dovoljno obećavajuće da bi se prešlo na naredni korak, odnosno na testiranje nad ljudima kako bi se vidjelo da li ti pristupi zaista funkcionišu.

"Prednost dajemo onome što je hitno, što apsolutno moramo da znamo da bismo se borili protiv epidemije, da razvijemo ljekove, vakcine", rekla je kopredsedavajuća sastanka, specijalista za virusne bolesti u francuskoj istraživačkoj instituciji INSERM Mari Pol Kini.

Na dnevnom redu je i pitanje da li je moguće stvoriti stalnu zalihu ljekova, sličnu zalihama vakcina koja je postojala za bolesti poput žute groznice i ebole.

"Ako ijedan od ljekova da rezultate, doći će do masovne potražnje", rekao je ranije stručnjak za zarazne bolesti na Impirijal koledžu u Londonu Grejam Kuk.

Za sada nema dokazanih načina liječenja ili vakcina za novi virus.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je države da budu "što odlučnije" u borbi protiv novoimenovanog koronavirusa COVID-19.

Portal Analitika