Društvo

Zlatna ptica

Iskrenost i zahvalnost su osobine koje najviše cijeni kod drugih ljudi... Da je hrana, bila bi „lava kolač“... Ukoliko nije na takmičenju, nedjelja je njen dan za odmor... Egipat, Indija i Koreja su u vrhu njene liste želja za putovanja... Majci ispriča baš sve... To je Jovana Peković
Zlatna ptica Foto: Privatna arhiva
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Džudo reprezentativka Crne Gore, Jovana Peković, rođena je 16. januara 1998. godine, u Nikšiću.

jovana15

Studentkinja je Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, u rodnom gradu. Jovana je prvakinja Evrope za mlađe seniore. Ovom borilačkom vještinom bavi se već 14 godina.

Takođe, prva je crnogorska džudistkinja s titulom evropske prvakinje do 23 godine.

jovana4

Iako profesionalna sportistkinja, skromna je djevojka koja vodi miran, normalan život.

- Volim da kuvam, čitam, pišem, gledam filmove, provodim vrijeme sa porodicom i meni dragim ljudima. Sanjar sam i borac, ukratko rečeno - otkrila je Jovana našim čitaocima par crtica o sebi.

 

BUĐENJE

Što Vam nedostaje iz vremena kada ste bili dijete?

- Iz tog čarobnog svijeta djetinjstva nedostaje mi igra, čista, slobodna u pravom smislu riječi, to beskrajno nježno vrijeme ispunjeno mirom i ljubavlju. I, naravno, bezbrižnost.

jovana00

Što najviše volite u tome što ste odrasli?

- Odrastanje donosi mogućnost mijenjanja i to je ono što me raduje. Taj rad na sebi, svakodnevna iskušenja koja nas čine boljim, jačim i istrajnim. Tu je i saznanje da sve što stvaramo postaje temelj nekog novog davanja za nama bliske i drage osobe.

Za koji Vaš talenat smatrate da nije došao do izražaja?

- Mislim da u svakom čovjeku postoji jedan san koji uvijek prati onaj naš glavni. Posebno zadovoljstvo donose mi momenti kad se iz svijeta sporta prebacim u svijet umjetnosti, u moju drugu ljubav, a to je pisanje. To je talenat koji još uvijek nije došao do izražaja, već je još uvijek moj neki bjeg od stvarnosti, moj svijet za koji samo ja i meni bliske osobe znamo.

jovana1

Koju svoju osobinu smatrate najgorom?

- Svakako, tvrdoglavost, čiju sam cijenu često plaćala. Međutim, nekad je znala da iz svoje negativne strane pređe u pozitivnu i kao takva dovede me do cilja. Isto oružje u različitim životnim situacijama. A tu je i brzopletost koju ne volim kod sebe.

Što najviše cijenite kod drugih?

- Iskrenost i zahvalnost.

jovana3

 

U OGLEDALU

Kako bi se zvala Vaša filmska biografija i ko biste voljeli da glumi Vas?

- Interesantno pitanje! Mislim da bi to svakako bila „Zlatna ptica“ koja u sebi nosi simboliku leta i potrebe za visinama. Uloga bi bila povjerena Džuliji Roberts u čiju moć umjetničke transformacije imam bezgranično povjerenje.

Kako biste nekome, preko telefona, u pet riječi opisali sebe?

- Hajde da ljubavlju pomjerimo zvijezde.

jovana6

Kako biste opisali sebe da ste hrana?

- Sebe bih opisala kao „lava kolač“, koji je inače moj omiljeni kolač. Ima tu i simbolike. Na prvi pogled običan kolač koji ne odaje puno, ali njegova unutrašnjost drugačije govori. E pa, takva sam i ja. Na prvi pogled jaka i samostalna žena, a u sebi nosim svijet pun nježnosti, snova i maštanja.

Koju moć super-junaka biste voljeli da imate?

- Da čitam misli.

jovana7

Sa kojom ličnošću, stvarnom ili izmišljenom, biste se zamijenili na jedan dan?

- Često analiziram ljude, posmatram ih, zamišljam kakvi su njihovi životi, što ih čini srećnima, što ih brine, jesu li sami ili voljeni beskrajno, jesu li ostvarili svoje snove, o čemu razmišljaju. Ali, ne postoji osoba sa kojom bih se mijenjala, čak ni na jedan dan.

 

SVAKODNEVICA

Što radite nedjeljom poslijepodne?

- Nedjelja je moj dan za odmor, ukoliko nijesam na nekom takmičenju. Rezervisana je za neku dobru knjigu, film, večeru sa društvom.

jovana8

Koja pjesma Vam je uvijek u vrhu liste omiljenih?

- „All of me“, pjesma prepuna emocija i ljubavi. Za mene je ona bajkovita i budi u meni predivan osjećaj. Ne postoji ljepši način da se opiše ljubav prema nekoj ženi, osim da se odsluša ta pjesma.

Koja knjiga/predstava/film je, u posljednje vrijeme, na Vas ostavila najsnažniji utisak?

- Film „Joker“.  Oduševila sam se glumom Hoakina Finiksa koji je svoju ulogu odigrao, pa malo je reći - fascinantno. U filmu je prikazana psiha čovjeka i svima koji vole da analiziraju filmove i prepuste se razmišljanju, ovo je moja topla preporuka.

Gdje biste voljeli da otputujete?

- Posebna želja odnosi se na Egipat, tajanstven i dalek u svojoj mističnosti i ljepoti. A u vrhu liste želja su Indija i Koreja, takođe.

jovana9

Koje prevozno sredstvo najmanje volite?

- Avion, jer volim da sam na zemlji i u svakom trenutku imam kontrolu u svojim rukama.

 

DA TI KAŽEM...

Kome sve ispričate?

- Naravno, to je majka, najmirnija i najtoplija luka kojoj se uvijek vraćam. Ona je osoba kojoj se prvoj javim da joj kažem neke lijepe vijesti, a tu je i kad treba da joj šapućem o svojim brigama i problemima.

jovana10

Čemu se uvijek obradujete?

- Iskrenoj i toploj riječi. Sitnicama.

Da li za nečim žalite?

- Ne. Prerano je za žaljenje, jer uvijek ima vremena da se sve popravi i nadoknadi.

jovana11

Bez čega ne možete?

-  Bez ljubavi.

Za što ste se posljednji put izvinili?

- Mislim da je neophodno znati reći, izvini. To nas svaki put učini lakšim, srećnijim i bližim sebi i drugim ljudima. Nemam problem s tim, i uvijek kad pogriješim kažem - izvini.

 

SUMRAK

Koje tri želje biste tražili da Vam ispuni zlatna ribica?

- Mislim da se sve tri mogu podvesti pod jednu, a to je želja da u ovom životu pronađem smisao i ljubav, da budem srećna i ispunjena.

jovana12

Što je najteže što ste do sada uradili?

- Stigla do zacrtanog cilja koji je pomjerio neke nove granice i postavio neke nove visine.

Kada biste saznali da Vam je ostalo samo tri mjeseca života, kako biste ih proveli?

-  Provela bi ih putujući, vraćajući se predjelima, ljudima i neostvarenim željama...

jovana13

Kako biste voljeli da umrete?

- Zadovljna postignutim, gledajući u oči voljene osobe u kojima ću pronaći beskraj svojih dalekih zvijezda.

Koji bi bio Vaš epitaf?

- „Samo ljubav ima moć da nas učini slobodnim pticama, hrabrim i upornim da dosegnemo visine kojih se plaše obični ljudi“.

jovana14

Priredila: A. POPOVIĆ

Foto: Privatna arhiva; Paco Lozano

 

Portal Analitika