Abiznis

Raspisan javni poziv za Strategiju o preduzetničkom učenju

„Nosioci održivog ekonomskog razvoja su mikro, mala i srednja preduzeća koja svoju konkurentnost zasnivaju prevashodno na znanju i inovativnosti. Takva orijentacija mora biti podržana kroz stalno usavršavanje i sticanje specifičnih znanja i vještina potencijalnih i postojećih preduzetnika i zaposlenih, generisanih u okviru formalnog i neformalnog obrazovnog sistema na svim nivoima i u skladu sa potrebama tržišta rada“, kazao je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić.
Raspisan javni poziv za Strategiju o preduzetničkom učenju
Portal AnalitikaIzvor

Danas je u prostorijama Privredne komore Crne Gore održan okrugli sto u okviru javne rasprave o nacrtu teksta Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje za period od 2020 do 2024. godine.

U ime domaćina Privredne komore Crne Gore prisutne je pozdravio gospodin Mladen Perazić, direktor sektora za obrazovanje i kvalitet. U svom uvodnom obraćanju g-din Perazić je istakao da Crna Gora ima jasno usmjerenje ka sveobuhvatnoj primjeni preduzetničkog učenja u obrazovnom sistemu, i to prije svega u smislu motivisanja pojedinaca da budu preduzetniji, inovativniji i prilagodljiviji savremenom poslovnom okruženju, razvijajući preduzetničke osobine koje su neophodne za produktivno radno mjesto.

„Preduzetničke vještine treba da se uče, praktikuju i koriste svaki dan, u svakom segmentu obrazovnog procesa, stvarajući jednake šanse kako bi svaka mlada osoba mogla da postigne svoje najbolje“, kazao je Perazić.

Predstavljajući nacrt dokumenta, Babić je kazao da se pri njegovoj izradi vodilo  računa o usklađenosti sa ključnim nacionalnim, EU strateškim dokumentima i preporukama koje u sebi prepoznaju politiku razvoja malih i srednjih preduzeća, održivog inkluzivnog razvoja, obrazovanja, zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa i da se dokument bazira na dostignućima iz predhodnog perioda.

„Izrada Strategije je zasnovana na ostvarenim rezultatima iz predhodnog petogodišnjeg perioda i prioritetima za unapređenje onih segmenata formalnog i neformalnog obrazovanja koji treba da doprinesu daljem razvoju preduzetničkih znanja, vještina i kompetencija. Utvrđene su ključne prepreke i izazovi dosadašnjeg razvoja i na tim osnovama formulisani prioriti daljeg razvoja“, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, definisana su tri strateška cilja koja se dalje razrađuju kroz operativne ciljeve i mjere, koje treba da doprinesu realizaciji postavljenih ciljeva u narednom petogodišnjem periodu.

 

- Unaprijediti razvoj preduzetničke kompetencije na svim nivoima formalnog obrazovanja

- Unaprijediti realizaciju preduzetničkog učenja u okviru neformalnog obrazovanja

- Povećati efikasnost funkcionisanja sistema preduzetničkog učenja

 

„Definisani strateški cijevi i predložene mjere treba da doprinesu razvoju preduzetničkog duha i preduzetničkih kompetencija u cijelom društvu i na svim nivoima obrazovanja, kako bi preduzetnička znanja, vještine i kreativnost pojedinaca bila usmjerena ka transformaciji ideja u ekonomske aktivnosti i stvaranje vrijednosti održivog individualnog, društvenog i ekonomskog prosperiteta“, kazao je Babić.

Kako je dodao, radnu grupu koja je izradila nacrt ovog dokumenta činilo je više od 30 predstavnika državnih institucija, biznis asocijacija, akademske zajednice, NVO sektora i međunarodnih institucija u Crnoj Gori, a poziv za učešće u radu radne grupe bio je otvoren za sve zainteresovane subjekte.

Babić je objasnio da će praćenje sprovođenja Strategije i Akcionog plana vršiti Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Nacionalnim partnerstvom za preduzetničko učenje na osnovu čijeg će izvještavanja Ministarstvo ekonomije pripremati godišnje izvještaje o realizaciji akcionih planova i podnositi Vladi na usvajanje.

„Uloga ovog tijela prvenstveno bi se ogledala u efektivnijoj i efikasnijoj implementaciji strategije i akcionog plana, promociji značaja preduzetničkog učenja  i primjera dobre prakse kao i njegovom unapređenju i većoj zastupljenosti u formalnom, a posebno neformalnom obrazovnom sistemu, podizanju kvaliteta preduzetničkog učenja zasnovanog na iskustvima implementiranih mjera i politika iz ove oblasti, itd“, kazao je on.

Poseban fokus u samom dokumentu je stavljen na jačanju uloge i značaja Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje, odnosno na njegovoj institucionalizaciji i nastojanjima u sagledavanju mogućnosti za njegovo prerastanje u Savjet za preduzetničko učenje.

Babić je istakao da bi se njegovom institucionalizacijom doprinjelo većoj vidljivosti  i jasnijoj ulozi partnerstva u sistemu donošenja odluka, boljoj komunikaciji između ključnih stejkholdera uključenih u obrazovne i van-obrazovne procese, boljem povezivanju i saradnji sa sličnim organizacijama na međunarodnom nivou, a prvenstveno lakšoj i efektivnijoj implementaciji mjera same strategije.

„Po isteku perioda predviđenog za sprovođenje Strategije krajem 2024. godine, izvršiće se konačna evaluacija koja će sadržati analizu implementacije, kao i preporuke, zaključke, naučene lekcije i najbolju praksu po pitanju njenog sprovođenja koje će predstavljati osnov za kreiranje novog strateškog dokumenta za naredni period“, kazao je Babić.

Nakon uvodnih obraćanja govornika uslijedila je diskusija o priopritetima i izazovima koji su prepoznati u samom dokumentu kao i načinu implementacije mjera i aktivnsoti koje dokument prepoznaje.

Javni poziv za učešće u Javnoj raspravi o nacrtu teksta Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje za period od 2020 do 2024. godine, raspisan je 27. januara i trajaće do 15. februara 2020. godine.

Portal Analitika