Svijet

Preminuo tvorac "Stalijngrada"

Njemački reditelj Jozef Vilsmajer čiji je upečatljiv prikaz Staljingradske bitke pokazao strahote rata novoj generaciji umro je u 82. godini, potvrdio je danas njegov agent, prenose svjetske agencije.
FOTO: IMDb
FOTO: IMDb
Portal AnalitikaIzvor

Vilsmajer je umro juče, mirno u svom domu u Bavarskoj, rekao je agent.

Vilsmajerov film iz 1993. godine "Stalijngrad" prikazao je tešku sudbinu grupe vojnika Vermahta koji su poslati na istočni front 1942. u borbi protiv Sovjetske vojske.

U višemjesečnoj opsadi grada umrlo je više miliona vojnika i civila i ona je označila prekretnicu za nacističku Njemačku u Drugom svjetskom ratu.

Rođen 1939. u Minhemnu Vilsmajer je studirao muziku i radio kao tehničar prije nego što je ušao u svijet filma početkom 1960-ih gdje je kasnije postao poznat kao snimatelj za njemačku televiziju.

Njegov rediteljski početak je bio 1988. sa filmom "Herbstmilch" (Jesenje mlijeko) priči o bavarskoj seljanci koja je postala hit u bioskopima u Njemačkoj.

Mnogi njegovi filmovu bavili su se turbulentnim periodima njemačke istorije, često iz perspektive običnih ljudi, s izuzetkom filma Marlena (2000) o životu glumice i pjevačice Marlene Ditrih.

Vilsmajer ostavlja za sobom tri kćerke. Njegova druga supruga, češka glumica i rediteljka Dana Vavrova, umrla je 2009.

Portal Analitika