Politika

Mitropolijacomerc ili sprem’te se sprem’te četnici/silne će love da bude!

Zvanično joj je ime Mitropolija crnogorsko-primorska, a po onome što radi trebala bi da se zove Mitropolijacomerc ili Mitropolijaexport.
Mitropolijacomerc  ili sprem’te se sprem’te četnici/silne će love da bude!
Blažo SREDANOVIĆ
Blažo SREDANOVIĆAutor
Izvor

Tvrde da postoji blizu hiljadu godina, a u suštini su samo gomila popova koji su se u toku meteža i raspada Jugoslavije ovdje sjatili i našli ne samo uhljebije već duboko zavukli ruke u džepove Crne Gore, i u haosu zdipili veliku imovinu.

IZMIŠLJANJE UGROŽENOSTI SRBA

Ponašaju se kao da će trajati još hiljadu godina. Ova isturena filijala velikosrpske politike, pod velom da brani Srbe u Crnoj Gori spremna je na svake drskosti i bezobrazluke. Što su veće imperijalne težnje Srbije prema teritoriji, a time i istoriji, religiji i identitetu neke susjedne zemlje, proporcijalno tome se izmišlja i ugroženost srpske populacije u toj zemlji do te mjere da to postaje karikaturalno i suprotno svakom zdravom razumu.

U tome su razradili posebnu strategiju. Tako se svještenik Gojko Perović, kao desna ruka Amfilohiju nastoji predstaviti kao vrsni Crnogorac, kojega sve interesuje: malo fudbal, malo ovo malo ono, narodni čovjek, brate, jedan od ljudi sa ulice prosto "naš Gojko".

A više je agit-prop nego pop, kojemu je cilj da manipuliše naivnim pukom kojima obećava da neće biti izigrani, jer će sve riješiti molebani.

MORALNI SUNOVRAT

A ti zavedeni bi trebali da se prisjete devedesetih godina prošlog vijeka kada je srpski narod zaveden i uvučen u krvavu balkansku dramu u kojoj je uloga SPC bila jedan od najvećih moralnih sunovrata pravoslavlja.

I mi smo tih godina pred manastirom na Cetinje trazili naše svetinje, ali nas je policija rašćerivala, a danas policija održava red. Trebalo bi prikazati te filmove da se vidi koliko je bilo naroda na okupu. Poštujem pravo onih naivnih i zavedenih, ali sa stanovišta koncepta i ideoloske matrice na kojoj su zasnovane litije to je ništa drugo do kriminalni roman u nastavcima.

Mi u iseljeništvu gledamo često svještenika Perovića kako se na televizije prikazuje u raznim bojama. Ko bajagi samo ga interesuje religija, a osjeća da im plijen, koji drže već sto godina, izmiče iz ruku.

Bahato se služi ne samo "alternativnim" faktima, već nameće svoje zakone prije nego se ustanove materijalne činjenice. A rečeno je možeš imati svoje privatno mišljenje, ali ne i privatna fakta. U toj svojoj prozirnoj igri ponekad se ponaša kao mlada  zbunjeno, čedno svejedno začudjeno, što bi narod rekao: ne razumije se Mare u kriv...!

POLITIKA

Kaže da je prosto nasilno uvučen u političke aktivnosti od kojih se gnuša zbog čistote svojih hrišćanskih ubjeđenja i morala. Po njemu možda ni Amfilohije nije došao svojevoljno u Crnu Goru nego ga je naćerao Arkan sa zadatkom da posrbi Crnogorce, a ako ne uspije poslaće Cecu da ga izbavi!

Džomić je treći vodeći akter u svom ovom zamješateljstvu. Udara mu voda na usta kad se pomene Buljarica i pjeva: Sprem’te se sprem’te četnici/ silne će love da bude! Sljedeća litija će biti možda u svetu zemlju Buljaricu, jer je tamo Sv. Sava učio da pliva!

U Detroitu sve do 1923. godine bila je aktivna Nezavisna crnogorska crkva Sv. Vasilije Ostroški u kojoj je arhimandrit Nikodim Janjušević obavljao crkvene obrede tri godine poslije nekanonskog ukidanja Crnogorske autokefalne crkve od strane kralja Aleksandra. Danas nosi ime Ravanica - zadužbina cara Lazara. I ta crkva trebala bi jednog dana da se vrati Crnoj Gori, jer su je gradili Crnogorci a ne Crnotravci. Rečeno je da je oteto prokleto!

MANTRA VELIKOSRPSTVA

Isti jezik, ista crkva, isti narod postala je mantra koja je udarna pesnica velikosrpstva.  A Meksikanci govore španski i iste su vjere kao Španci, pa bi se začudili da im neko kaže da su po nacionalnosti Španci. Većina onih koji žive u Kaliforniji nose na majici ili kapi VIVA MEXICO. 

Srbi još od Garašanina služe se tom mantrom  da podrede okolne narode i prisvoje teritorije. Srbija već dugo ima ime, ali je kao država još u fazi dizajna. Izigravaju martire, a samo vrebaju momenat da ugrabe tuđe. Hvale se kako Baja (Nikola Pašić) prevari svakoga, i prije nego je Dobrica Ćosić proklamovao laž kao pozitivnu nacionalnu karakteristiku Srba. Gaje laž, kako bi rekao Marko Vešović kao svilenu bubu. 

Kako možemo biti isto. Mi smo se proslavili u istoriji kidajući turske osvajačke glave, a oni kidajući glave jedan drugome sjekirom i trčeći sa njom pred sultana u Carigrad. Karađorđa je ubio njegov kum Vujica. Postoji i pjesma: Pogled mu je tup od griže /a kud prođe vene trava/ oči svoje ne podiže /s torbe đe je mrtva glava.

Svetinje ćemo braniti životima - skandiraju u horu, ali ne kažu čijim životima. Vjerovatno onih zaluđenih i zavedenih, koji bi trebali da se prisjete devedesetih godina kad je SPC uvukla srpski narod u zločine pod istim motivom odbrane Srba u raseljenju. 

Optužuju nas da mrzimo takve Srbe. A kako možemo imati empatije prema nekome ko nam pravi takve sv…. Što očekuju od nas kad hoće da nam razvale ognjište? Fracuski poljubac? (Autor je publicista)

 

Portal Analitika