Svijet

Prevario najveće svjetske medije, lažirao intervjue, predstavljao se kao Umberto Eko...

U roku od nekoliko minuta pojavila se vijest da je osuđeni ratni zločinac i bivši general Vojske RS Ratko Mladić umro, a informacija je navodno objavljena na Tviter nalogu ministarke vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković.
Prevario najveće svjetske medije, lažirao intervjue, predstavljao se kao Umberto Eko...
Portal AnalitikaIzvor

Ubrzo je i sama Turković informaciju demantovala u razgovoru za Faktor.

"Ja nemam Tviter. Ništa apsolutno nije tačno. To je lažni Tviter. Neko ga je napravio lažno", rekla je Turković.

Ipak, na internetu su se pojavile nove informacije kako je lažnu vijest o smrti Ratka Mladića plasirao italijanski novinar Tomazo de Benedeti.

De Benedeti je italijanski novinar i autor poznat po pisanju lažnih vijesti kao i učitelj u Rimu, a svoje lažne intervjue je godinama objavljivao u italijanskim regionalnim novinama. On je od 2011. stvarao lažne Tviter naloge poznatih svjetskih ličnosti, šireći lažne vijesti, a 2012. godine njegova prevara o najavi smrti sirijskog predsjednika Asada stvorila je globalni rast cijena nafte.

Njegove "prevare" na Tviteru kao izvor koristili su mnogi, pa je tako između ostalog prevario i ogromne medijske kuće poput Njujork tajmsa, Gardijana i USA Today, kao i mnoge svjetske lidere i organizacije.

De Benedeti je objasnio da je to učinio "kako bi pokazao kako je lako prevariti štampu u eri društvenih medija".

Mario Vargas Ljosa je u svom eseju „Bilješke o smrti kulture“ (napisan 2015.) citirao De Benedetija kao „heroja civilizacijskog spektakla“

On je uspio da plasira u javnost vijesti da su preminuli papa, Fidel Kastro, Pedro Almodovar…

“Tviter je super kada želite da objavite da je neko preminuo”, rekao je De Benedeti u razgovoru za Gardijan.

“Društvene mreže su najčešće korišćen izvor informacija, ali mediji često povjeruju u lažne vijesti zbog brzine i potrebe da prvi objave neku vijest”.

Njegove podvale “progutali” su i najveći svjetski mediji, a pored lažnih vijesti o tragičnim događajima, De Benedeti je radio i lažne intervjue, predstavljao se tuđim imenima, podvaljivao pisma i tekstove.

Među brojnim lažnim intervjuima koje je uradio su i oni sa Ljosom, Tonijem Morisonom, Filipom Rotom…

Pozvao je Internešnal Herald Tribjun i predstavio se kao Umberto Eko i ponudio im svoj tekst, koji su oni objavili potpisavši poznatog pisca.

Portal Analitika