Društvo

Bježe li djeca sa časova da bi išla na litije: U vrtlogu dnevne politike

Dok iz bjelopoljske Gimnazije „Miloje Dobrašinović“ i podgoričke Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“ pozivaju svoje učenike da ne odsustvuju s nastave zbog litija, iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ i Sindikata prosvjete kažu da nema povećanog izostajanja đaka sa časova
Litija u Podgorici Foto: Foto: MCP
Litija u Podgorici
Nikola Dragaš
Nikola DragašAutor
Portal AnalitikaIzvor

Dolazak Zakona u škole: „Bježe“ li djeca sa časova da bi išla na litije, koje se u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti održavaju četvrtkom (i nedjeljom, kad nema nastave) – pitanje je koje je posljednjih dana otvoreno u javnosti. Da je dnevna politika ušla u škole, postalo je jasno krajem prošlog mjeseca kad je učiteljica barske Osnovne škole „Jugoslavija“, Rada Višnjić, suspendovana nakon što je đacima na času zadala da naslikaju trobojke. Fotografiju učenika koji u rukama drže naslikane zastave s likom Velikog Štrumpfa, objavila je na Fejsbuku, rekavši da su djeca predložila da crtaju Štrumpfove. Plave likove su, zahvaljujući učiteljici, pojedini mediji iz Srbije kasnije nazvali simbolom otpora spornom zakonu.

Ministar prosvjete, Damir Šehović, odmah je reagovao, poručujući da nikom ko je dio obrazovnog sistema neće biti dozvoljeno da djecu izlaže otvorenom ili prikrivenom političkom uticaju u učionicama. Navodi da je ne samo nezakonito, nego i nemoralno, izlagati najmlađe bilo čemu do njihovim školskim i porodičnim obavezama.

1102trobojkastrumpfovi

Nastava i/ili litije: Tek što se stišala barska bura, iz Bijelog Polja i Podgorice stigli su navodi iz kojih proizilazi pitanje s početka teksta – odlaze li učenici sa časova da bi prisustvovali litijama koje organizuje Mitropolija crnogorsko-primorska?

Naime, Nebojša Rovčanin, direktor bjelopoljske Gimnazije „Miloje Dobrašinović“, rekao je da će svakom učeniku koji posjećuje skupove, napuštajući nastavu, biti upisani neopravdani izostanci, dok profesorima neodržani časovi neće biti isplaćeni. S druge strane, Dragana Kovačević, profesorica podgoričke Srednje stručne škole „Ivan Uskoković“, uputila je poruku učenicima druge godine sa smjera carina i špedicija, kojima je razredna, da im „ne padne na pamet da slučajno ulaze u ove šetnje koje se organizuju” i da će „biti u velikom problemu ako sazna da su učestvovali”. Kovačević je Danu kazala da ništa ne želi da zabrani učenicima, ali da ne želi ni da izostaju iz škole i da je roditelji zovu plačući i pitajući gdje im je dijete jer se nije vratilo iz škole.

No, ne koriste li djeca i inače svaku sitaciju da pobjegnu sa časova?

Bojanić Lalović i Pavićević kažu da je stanje redovno: Zoja Bojanić Lalović, direktorica podgoričke Gimnazije „Slobodan Škerović“, tvrdi da u toj ustanovi nema pojačanog izostajanja učenika s nastave.

1102zojabojaniclalovic

„Ovih dana intenzivno radimo na pripremi za obilježavanje dana škole, u tim smo aktivnostima, i nismo primijetili nikakvo pojačano izostajanje s nastave. Dakle, to je uobičajeno. Stanje je redovno i radno, učenici puno rade, imali smo i lijepih aktivnosti ovih dana“, kazala je ona kratko Portalu Analitika.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore, Zvonko Pavićević, kaže da ta organizacija takođe nema informacije o povećanom izostajanju učenika sa časova zbog litija.

„Kolege nas ne obavještavaju o tome, nemaju nikakvih problema i primjedbi, rade redovno, profesionalno i stručno, kako je definisano zakonom. Mislim da neko pokušava da ispolitizuje obrazovanje. Naše kolege, prosvjetni radnici, rade kao i uvijek; ne zloupotrebljavaju svoj posao. Što se tiče djece, svako odsustvo se evidentira, a da li djeca više ili manje odsustvuju s nastave – to je stvar njihovih roditelja“, rekao je Pavićević našem portalu.

Pritisak na prosvjetare: Prosvjeta je oduvijek bila plodno tlo za politizaciju, kaže on ilustrujući svoju tvrdnju saopštenjem predsjednika skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, Radula Novovića (DPS), u kojem je ovaj, govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, pozvao prosvjetare da „odbrane svoj poziv od politikanstva“ i „pokažu da razumiju tekovine savremenog doba“.

1102zvonkopavicevic

„Vjerujem da će mudre riječi prosvjetnih radnika u Crnoj Gori biti jače od zabune u dječjim glavama koje je ovih dana politika mogla stvoriti. Zapravo, politika vješto sakrivena pod plaštom vjere i priče o vjeri“, kazao je, između ostalog, poslanik DPS-a.

Pavićević kaže da saopštenje Novovića, objavljeno pred početak drugog polugodišta, u Sindikatu smatraju vrstom pritiska.

„Niko ne treba da daje savjete prosvjetnim radnicima; oni su oduvijek bili svjesni svog posla, bili su odgovorni i posvećeni djeci, tako da odbacuju svaki pokušaj politizacije prosvjete, a i samim zakonom je zabranjeno bilo kakvo političko djelovanje u školama“, zaključuje Pavićević.

Iz Ministarstva prosvjete Televiziji Vijesti nisu odgovorili imaju li podatke o eventualnim izostancima učenika sa časova zbog litija. Poručili su samo da škole moraju registrovati svaki neopravdani izostanak, nezavisno od motiva.

Portal Analitika