Svijet

U iranskom napadu povrijeđeno preko 100 američkih vojnika

Broj povrijeđenih američkih vojnika u iranskom napadu na vojnu bazu u Iraku početkom januara narastao je na 109, što je 45 više nego što je bilo objavljeno krajem januara, objavio je Pentagon, a prenose novinske agencije u utorak.
U iranskom napadu povrijeđeno preko 100 američkih vojnika
HinaIzvor

Od 109 vojnika koji su dobili lagani potres mozga, njih 76 ili 70 posto vratilo se u svoje postrojbe na dužnost, napisalo je američko ministarstvo odbrane u izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Teheran je u noći sa 7. na 8. januara ispalio rakete na dvije baze u kojima je bilo smješteno 5200 američkih vojnika u Iraku, što je bio odgovor na smrt iranskoga generala Kasema Sulejmanija ubijenog američkim dronom 3. januara.

Tramp kaže da je čuo da ih boli glava

Nijedan američki vojnik nije ubijen u napadu na vojnu bazu Ain Al Asad, nakon čega je američki predsjednik Donald Tramp ustvrdio da nijedan Amerikanac nije ni povrijeđen.

Tramp, koji želi izbjeći novu eskalaciju sukoba s Teheranom, nedavno je na pitanje o povredama američkih vojnika nastojao umanjiti posljedice.

"Čuo sam da imaju glavobolju", rekao je i dodao: "To ne smatram teškom povredom."

Demokratski protivnici kritikovali su predsjednika da je lagao i zatim pokazao nepoštovanje prema povrijeđenim vojnicima.

Portal Analitika