Region

BEĆKOVIĆ: Litije su najmasovniji ustanak pravoslavnih hrišćana

Srpski akademik Matija Bećković ocijenio je da litije u Crnoj Gori “nijesu podvig godine nego podvig vijeka”. On je naveo da je u pitanju najmasovniji ustanak pravoslavnih hrišćana.
BEĆKOVIĆ: Litije su najmasovniji ustanak pravoslavnih hrišćana
Portal Analitika / MitropolijaIzvor

“Trenutak kada su Crnogorci prvi put zaličili na anglosaksonce, koji su u pobožnoj tišini, bez suvišnog pokreta, po nevremenu, ponosni na svoju vjeru i tradiciju, ustali da brane svoje svetinje”, kazao je Bećković juče u Beograd na dodjeli nagrade “Novosti” MCP.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući modernim tehnologijama, cio svijet je mogao da vidi obaj najmasovniji zimski ustanak pravoslavnih hrišćana.

“U kojem se nije znalo da li ustanici silaze sa neba ili se na nebo penju, i da li je taj ustanak pametniji ili plemenitiji“, rekao je Bećković, naglasivši da su ovo potomci četnika i partizana koji su prerasli i prevazišli ove podjele i koji su dokaz da je rana zacijelila. „Reče mi jedan čovjek da je sanjao Svetozara Vukmanovića Tempa kako ide na čelu litije i nosi ikonu svoga brata“, ispričao je, dodavši da je Tempo živ, ovo ne bi bio san.

Portal Analitika