Kultura

Ministarstvo: Odbor nevješto skreće pažnju sa devastacija, ne može se protiv činjenica

Optužbe Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja na račun Ministarstva kulture nijesu tačne, navode u resoru Aleksandra Bogdanovića.

Ministarstvo: Odbor nevješto skreće pažnju sa devastacija, ne može se protiv činjenica
Portal AnalitikaIzvor

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja pozvao je ministra kulture Aleksandra Bogdanovića da podnese ostavku zbog, kako su rekli, neistina koje je iznio o navodnoj devastaciji manastira Sveta Trojica u Pljevljima.

“Ustvrdio je u svojoj ostrašćenoj političkoj tiradi Bogdanović da su ljudi iz Manastira Sveta Trojica u Pljevljima rušili freske kako bi postavljali instalicije i dijelove crkvenog mobilijara”, saopšteno iz Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

U Ministarstvu ističu da nijesu naveli kako je fotografija broj tri, sa ugrađenim utičnicama na freskama, iz manastira u Pljevljima – niti to stoji u opisu fotografije koja je proslijeđena medijima.

“Čisto da pojasnimo – treća je fotografija iz jednog od sakralnih objekata na primorju, a Mitropolija crnogorsko primorska odlično zna i iz kojeg. Međutim, prve dvije fotografije – sa probijenom glavom sveca i oskrnavljenom štukaturom – apsolutno su iz manastira u Pljevljima i u najmanju je ruku čudno što “odbor” ni u jednoj rečenici nije napravio osvrt na to skrnavljenje. Vjerujemo, ipak, da je i u tom slučaju u pitanju omaška i da će “odbor” naći dovoljno opravdanja za takav odnos “savjesnih držalaca”, navode u Ministarstvu.

Zbog svega navedenog, vjeruju kako bi ubuduće bilo upitno da “odbori” prvo pročitaju tekst na koji žele reagovati, a “onda i da se suoče sa činjenicama koje zaista govore o katastrofalnoj devastaciji, a ne da ih prećutkuju”.

slika-2

“Za razliku od onih koji devastiraju, Ministarstvo kulture uvijek će ponuditi niz primjera odgovornog odnosa Vlade prema kulturi i baštini u Pljevljima. Za početak, o našem odnosu prema tom gradu najbolje govore ulaganja u arheološka istraživanja na lokalitetu “Municipium S” ili obnova Doma kulture, u kojem su danas smještene brojne institucije iz tog grada”, poručuju u Ministarstvu.

Portal Analitika