Društvo

CP traži da srpski regulator sankcioniše Happy TV i TV Pink

Crnogorska partija sa sjedištem u Novom Sadu poziva Savjet Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) u Beogradu da donese odluku o sankcionisanju emitera televizijskog programa  Happy TV i TV Pink zbog odnosa ova dva medija prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti koji žive u Srbiji.
CP traži da srpski regulator sankcioniše Happy TV i TV Pink
Portal AnalitikaIzvor

Obavještavamo Savjet REM da je Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) Crne Gore donio odluku da na tri mjeseca ograniči reemitovanje pojedinih programskih sadržaja u okviru televizijskih programa Happy TV i TV Pink M iz Srbije. Imajući u vidu da se radi o kršenju standarda, na čije poštovanje su se obavezale i Crna Gora i Srbija, SAEM je zaključio da se navedenim programskim sadržajima podstiče na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Pošto i u Srbiji žive pripadnici crnogorskog naroda, očekujemo od svoje države Srbije jednaku zaštitu od ovakvih diskriminatorskih sadržaja.

Napominjemo da sloboda izražavanja podrazumijeva i odgovornost za izgovorenu riječ i da je upravo uloga REM-a da spriječi da se zloupotrebljavaju nacionalni mediji za širenje uvrjedljivih i diskriminatorskih sadržaja prema pripadnicima nacionalnih zajednica koji žive u Srbiji.

Cijeneći da se radi o pitanju od javnog interesa za Srbiju, u kojoj živi 40.000 građana crnogorskog naroda i čija zaštita zahtijeva sprovođenje mjera kojima će se suzbiti sporno izražavanje, Crnogorska partija traži da se preduzmu mjere protiv ove dvije televizije zbog emitovanja sadržaja u emisijama koje je i SAEM identifikovao kao sporne:

1.  Happy TV: „Dobro jutro Srbijo“, „Ćirilica“ i „Posle ručka“

2.  TV Pink M: „Novo jutro“

 

Portal Analitika