Politika

Nurković: Pravo pojedinca je hoće li voljeti Crnu Goru, ali je svi moramo poštovati

Vjerujem da će, u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti, doći do dijaloga vlasti i Mitropolicije crnogorsko- primorske i zaključenja temeljnog ugovora koji će definisati odnos ove vjerske zajednice i države, rekao je u intervjuu za Pobjedu potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković.
Nurković: Pravo pojedinca je hoće li voljeti Crnu Goru, ali je svi moramo poštovati
PobjedaIzvor

Vlada je na to spremna, isto onako kako je uradila i sa drugim vjerskim zajednicama, koje su registrovane u Crnoj Gori”, naveo je Nurković.

Ističe i kako je važno da rad Odbora za izbornu reformu bude nastavljen, kako bi već na proljeće bila realizovana izborna reforma.

“Nažalost, opozicija kao da nije željela da ovaj posao sprovedemo do kraja, uslovljavajući glasanje seta izbornih zakona sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, što smatram da u ovom trenutku nije trebalo povezivati. U rad Odbora su bili uključeni predstavnici struke, nevladin sektor, imali smo preporuke OEBS-a. Mislim da bi bilo važno da tokom ovog proljeća uložimo dodatni napor, da sprovedemo izborne reforme”, navodi Nurković.

Potpredsjednik BS ističe i da ta partija bilježi trend rasta podrške, ali i da će stranački organi donijeti konačnu odluku o načinu izlaska na izbore.

“Koalicija funkcioniše dobro. Iako se desi da za neka pitanja ne gledamo istim očima, ono što nas zaista spaja jeste zajednička budućnost”, zaključuje Nurković.

U Skupštini je krajem minule godine izglasan Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji su podržali i poslanici Bošnjačke stranke. Kakav je Vaš stav o dešavanjima koja su uslijedila nakon usvajanja tog zakonskog akta?

NURKOVIĆ: Bošnjačka stranka je od starta pozivala na dijalog na ovu temu. Smatramo da se jedino dogovorom i kompromisom može doći do rješenja, prihvatljivog za sve.

Crna Gora je nezavisna država, koja ima uređene institucije. Smatram, da svi moramo pokazati da poštujemo ovu državu, jer druge nemamo. Pravo je svakog pojedinca hoće li Crnu Goru voljeti ili ne, ali je svi moramo poštovati i čuvati. Pozdravljam stav crkve, koja poziva na smirivanje tenzija. Uostalom, drugačije poruke ne bi trebalo ni da se čuju od strane vjerskih zajednica. Ubijeđen sam da u Crnoj Gori ima znanja, volje i razumijevanja, da se ovakvi i slični problemi i nesuglasice, rješavaju kroz dijalog.

Očekujete li da kroz eventualni dijalog vlasti i Mitropolije crnogorsko-primorske može doći do dogovora i nekog kompromisnog rješenja?

NURKOVIĆ: Siguran sam da su građani već čuli pozive na dogovor koji su stizali od predstavnika vlasti. Na poziv na dijalog i razgovor u kontinuitetu pozivaju i premijer Marković i potpredsjednik Pažin. Zaista smatram i vjerujem da će do toga doći, da će država sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom zaključiti temeljni ugovor, koji će definisati odnos ove vjerske zajednice i države. Vlada je na to spremna, isto onako kako je uradila i sa drugim vjerskim zajednicama, koje su registrovane u Crnoj Gori.

Kako komentarišete neuspjeh rada Odbora za izborno zakonodavstvo? Može li se očekivati nastavak tog dijaloga i kada?

NURKOVIĆ: Izmjene izbornog zakonodavstva nešto su za šta je parlamentarna većina bila od samog starta. Svima nama je u interesu da imamo što bolja zakonska rješenja, posebno u oblasti izbornog procesa. Bošnjačka stranka želi da svi damo doprinos da izbori u Crnoj Gori budu još transparentniji, da niko nakon završetka glasanja ne sumnja da je bilo zloupotreba.

Nažalost, opozicija kao da nije željela da ovaj posao sprovedemo do kraja, uslovljavajući glasanje seta izbornih zakona sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti, što smatram da u ovom trenutku nije trebalo povezivati. U rad Odbora su bili uključeni predstavnici struke, nevladin sektor, imali smo preporuke OEBS-a.

Mislim da bi bilo važno da tokom ovog proljeća uložimo dodatni napor, da sprovedemo izborne reforme.

Kongres Bošnjačke stranke, koji je trebao da bude održan u julu, je odgođen. Kada možemo očekivati održavanje tog skupa?

NURKOIĆ: Tako je. Unutarstranački dogovor je bio da odložimo kongres. Mi već radimo na pripremi narednog kongresa, plan je da se on održi u prvoj polovini 2021. godine. Biće to prilika da predstavimo nove programske ciljeve, kao i nove mlade i vrijedne ljude, koji će radom, znanjem i zalaganjem pokazati da je Bošnjačka stranka stabilna i napredna politička opcija.

Hoće li se aktuelni predsjednik Rafet Husović ponovo kandidovati za tu poziciju u stranci?

NURKOVIĆ: Pošto je tek početak godine, a do narednog kongresa ima bar još godinu dana, vjerujem da je rano za bilo kakve projekcije. Ono što je sigurno jeste da je lider BS Rafet Husović dao poseban pečat i prepoznatljivost stranci u posljednjih 14 godina. Njegova vizija Bošnjačke stranke, kao moderne partije, koja zastupa prevashodno interese Bošnjaka, ali se istovremeno takođe zalaže za ostvarenje svih strateških interesa Crne Gore, kao rezultat ima činjenicu da BS danas ima stabilno biračko tijelo, sa trendom rasta. Mi smo članica EPP, najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu, što je još jedan veliki uspjeh za nas.

Vladajuća koalicija funkcioniše dobro

Bliže se novi parlamentarni izbori. Na koji će način BS izaći na te izbore, samostalno ili u koaliciji sa DPS-om?

NURKOVIĆ: Crna Gora je nezavisna od 2006. godine. Dakle, za ovih 15 godina samostalnosti pokazalo se da je državotvorna koalicija ostvarila dobre rezultate. Mi smo punopravna članica NATO-a, lideri smo euro integracija u regionu.

Bošnjačka stranka ima trend rasta podrške. To je pokazalo i posljednje istraživanje javnog mnjenja. Mi se pripremamo za izborni ciklus, a naši stranački organi će naravno donijeti konačnu odluku o načinu izlaska na izbore.

Kako funkcionišu odnosi sa koalicionim partnerima, ali i unutar manjinskih partija?

NUKROVIĆ: Koalicija funkcioniše dobro. Iako se desi da za neka pitanja ne gledamo istim očima, ono što nas zaista spaja jeste zajednička budućnost.

Portal Analitika