Politika

Intenzivni razgovori nekih opozicionih lidera: U igri je i koalicija Ne damo svetinje

Dio crnogorske opozicije intenzivno pregovara o stvaranju koalicije koja bi na narednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori nosila naziv “Ne damo svetinje” i koja bi pokušala da, na krilima sadašnjeg okupljanja građana na litijama, privuče što veći broj birača, saznaju Dnevne novine iz više izvora.
Intenzivni razgovori nekih opozicionih lidera: U igri je i koalicija Ne damo svetinje
Dnevne novineIzvor

Kontakti nekih opozicionih lidera su svakodnevni, ali do sada nijesu uspjeli da dobiju blagoslov i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji, za sada, ne reaguje na njihove predloge.

Prema saznanjima DN, koalicija bi, na početku, okupila Demokratski front, Socijalističku narodnu partiju, Ujedinjenu Crnu Goru, Pravu Crnu Goru i neke nezavisne poslanike.

Očekuje se da bi se koaliciji mogla priključiti i Demokratska Crna Gora, ali od ove partije nema nikakvih ni pozitivnih ni negativnih signala.

Prema nekim informacijama, dio opozicije je pokušao u januaru da izvrši pritisak da se posao oko stvaranja ove koalicije ubrza, iznoseći slične ideje na sastanku kod mitropolita Amfilohija.

Podsjetimo, sastanak je održan u Cetinjskom manastiru 21. januara, a prisustvovali su mu iz Demokratskog fronta lideri Andrija Mandić i Nebojša Medojević, Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore i Vladimir Joković iz Socijalističke narodne partije.

Sastanku nije prisustvovao lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, čija je partija saopštila da nije ni dobila nikakav poziv.

U medijima je objavljeno da je mitropolit Amfilohije tražio od opozicije da se pomire, ali je Mitropolija saopštila da nikakvog političkog sastanka kod mitropolita nije bilo.

Sva je prilika da je sastanak, ipak, održan, a neki mediji su objavili da se mitropolit Amfilohije nije uključivao u političke priče.

Na informacije o sastanku u Mitropoliji reagovao je i crnogorski premijer Duško Marković, koji je kazao da se mitropolit Amfilohije “nažalost stavio na čelo anticrnogorske opozicije”.

Amfilohije se dogovarao s dijelom opozicije o litijama dvaput nedjeljno u većini crnogorskih gradova u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, rekao je tada premijer i ukazao da je “to rezultiralo litijama, gdje samo za Crnogorce nije bilo mjesta”.

Portal Analitika