Svijet

Tramp otpustio zvaničnike Bijele kuće koji su svjedočili protiv njega u Kongresu

Predsjednik SAD-a Donald Tramp otpustio je dva visoka zvaničnika Bijele kuće koji su svjedočili protiv njega u istrazi za smenjivanje šefa države, vođenoj u Predstavničkom domu Kongresa SAD-a.
Foto: Reuters/Joshua Roberts
Foto: Reuters/Joshua Roberts
N1Izvor

Otpušten je potpukovnik Aleksandar Vindman iz Savjeta za nacionalnu bezbjednost, jedan od ključnih svjedoka u istrazi postupanja Trampa.

Vindmana je obezbjeđenje izvelo iz Bijele kuće, a njegov advokat Dejvid Presman saopštio je da je otpušten iz odmazde zbog svog svjedočenja, piše Glas Amerike.

Kako prenose američki mediji, istog dana je otpušten i brat Aleksandra Vindmana, Jevgenij Vindman, koji je takođe radio u Bijeloj kući.

Izaslanik SAD-a u Evropskoj uniji Gordon Sondland rekao je da je saznao da predsjednik želi da ga opozove odmah, piše BBC.

Vindman, koji je u julu po službenoj dužnosti slušao telefonski razgovor predsjednika Trampa s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, svjedočio je u novembru da je Tramp uputio "nedoličan zahtjev" Zelenskom.

Tramp je od Zelenskog tražio da pokrene istrage protiv sina njegovog rivala u SAD-u, demokrate Džoa Bajdena, i zbog inače osporene teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u američke predsjedničke izbore 2016, piše Glas Amerike.

Sporni razgovor bio je u centru istrage demokrata protiv predsjednika koji je na kraju optužbi oslobođen u Senatu, gornjem domu Kongresa gdje njegovi republikanci imaju većinu.

Vindman je odboru demokrata rekao da nije mogao da "vjeruje svojim ušima", ali je očekivao da neće trpjeti posljedice zbog svjedočenja, jer je "rekao istinu".

Portal Analitika