Društvo

Tajni podaci o lokaciji jedine ustanove za žrtve trgovine

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je prva i jedina licencirana ustanova civilnog tipa za usluge smještaja u prihvatilištu/skloništu za djecu, odrasla i stara lica žrtve trgovinom ljudima - rekao je za Pobjedu izvršni direktor ovog udruženja Mitar Radonjić.
Tajni podaci o lokaciji jedine ustanove za žrtve trgovine
Nova PobjedaIzvor

Ministarstvo rada i socijalnog staranja nedavno je, nakon okončanog javnog poziva, objavilo odluku da ove godine nevladino udruženje Institut za socijalnu i obrazovnu politiku pruža uslugu smještaja u prihvatilištu - skloništu djeteta, odraslog i starog lica koje je žrtva trgovine ljudima, a ovaj resor će za tu uslugu izdvojiti 40.000 eura. Ranije je u više navrata u javnosti kritikovana odluka Vlade da zatvori sklonište ove vrste 1. januara prošle godine, koje je finansirala od 2006. godine. Pojašnjeno je da je zatvoreno navodno zato što ,,nije bilo licencirano“.

Licencirani
Radonjić kaže da je vrlo važno napomenuti činjenicu da je Institut licencirao ovu uslugu u decembru prošle godine, a prve korisnike su primili već 10. januara ove godine ,,otkad aktivno sarađuju sa relevantnim organima državne uprave – Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Centrom za socijalni rad za Podgoricu, opštinu u okviru glavnog grada Golubovci i opštinu Tuzi, Ministarstvom unutrašnjih poslova – Odeljenje za borbu protiv trgovine ljudima i Upravom policije“.

Koliko žrtava koristi ovu uslugu i gdje je sklonište, objašnjava Radonjić, takni su podaci.

Podrška
- Cijenimo odluku Ministarstva rada i socijalnog staranja da sklonište za žrtve trgovine ljudima učini u potpunosti održivim na način što će putem javnog konkursa biti finansiran ovaj servis u iznosu od 40.000 eura uz napomenu da smo i u finansijskom aspektu partneri na način što smo uz 40.000 eura koje će putem javnog konkursa izdvojiti Ministarstvo rada i socijalnog staranja, mi dodatno izdvojili 11.000 eura, što u ukupnom čini 51.000 eura uz napomenu da sredstva od Ministarstva neće biti u ukupnom iznosu isplaćena odmah, već će prvi dio od 40 odsto biti uplaćen nakon potpisivanja ugovora, 30 odsto nakon odobrenja tromjesečnog izvještaja i ostalih 30 odsto po odobrenju šestomesečnog izvještaja – rekao je on, dodajući da ovo ,,dodatno govori o ozbiljnosti pristupa koje Ministarstvo rada i socijalnog staranja ima prema ovoj oblasti, ali i o ozbiljnosti Instituta i tima koji radi u odsjeku ISOP Sklonište za žrtve trgovine ljudima“.

Radonjić pojašnjava da tim koji vodi ISOP sklonište za žrtve trgovine ljudima sačinjen je od licenciranih stručnih radnika i saradnika koji u skladu sa predviđenim planom rada i procedurama vrše prijem i sprovode sve potrebne psiho-socijalno-zdravstvene aktivnosti u svrhu zbrinjavanja žrtava trgovine ljudima, a kasnije i psiho-socijalnog osnaživanja žrtava u cilju uspješne reintegracije žrtava.

- ISOP sklonište za žrtve trgovine ljudima se nalazi u centralnoj regiji Crne Gore i posjeduje najmoderniji sistem 24-časovne audio,vizuelno i tehničke zaštite kao i smještajne kapacitete u dvije odvojene stambene jedinice koje su namještene po najvišem standardu u svrhu ispunjavanja uslova propisanih Zakonom o dječijoj I socijalnoj zaštiti I Pravilnikom o bližim uslovima za pružanje I korišćenje, normativima I minimalnim standardima usluga smještaja u prihvatilištu-skloništu. Ukupna sredstva koja smo uložili kako bismo opremili sklonište I učinili ga komfornim I bezbjednim je 22.300,00 eura a koje smo izdvojili iz budžeta Instituta – naveo je Radonjić.

Na javni poziv osim Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku prijavio se i SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, ali je ocijenjeno da oni ne ispunjavaju tražene standarde za pružanje ove usluge. 

Portal Analitika