Crna hronika

Popoviću produžen pritvor da mu jataci ne pomognu u bjekstvu

Radu Popoviću koji se tereti da je kao pripadnik kriminalne organizacije pružao logističku podršku Marjanu Vujačiću koji je u novembru 2018. godine likvidirao Veselina Kalezića, a pola godine kasnije, krajem aprila prošle godine i Mila Ilića (28) produžen je pritvor za tri mjeseca, navodi se u dokumentu Vrhovnog suda.
Popoviću produžen pritvor da mu jataci ne pomognu u bjekstvu
Nova PobjedaIzvor

Razlozi zbog kojih će Popović u pritvoru zasigurno biti do 28. aprila su opasnost od bjekstva i opasnost od uticaja na svjedoke.

U odluci Vrhovnog suda se navodi da je za stvaranje kriminalne organizacije za koje se Popović tereti zakonom propisana kazna zatvora od tri do petnaest godina, a za krivično djelo teško ubistvo od deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora.

Opasnost od bjekstva
- Cijeneći težinu krivičnih djela stavljenih na teret okrivljenom izraženu kroz visinu zakonom propisane kazne, ovaj sud nalazi da okrivljeni za slučaj da bude oglašen krivim može očekivati relativno visoku kaznu zatvora, koja činjenica ga ne može ostaviti ravnodušnim u odnosu na dostupnost sudu – piše u odluci Vrhovnog suda.

Osim toga, kako su organizator i neki od članova kriminalne organizacije još na slobodi, da je kriminalna organizacija formirana radi djelovanja na neodređeno vrijeme i u međunarodnim razmjerama,Vrhovni sud zaključuje da bi Popoviću u slučaju bjekstva ti članovi kriminalne organizacije pružili pomoć u skrivanju.

U odluci se navodi i da će se u daljem toku postupka istrage saslušati brojni svjedoci čiji iskazi mogu biti od značaja za utvrđivanje odlučnih činjenica i okolnosti.

Iz tog razloga, za Vrhovni sud je osnovana bojazan da bi Popović boravkom na slobodi mogao uticati ne samo na ove svjedoke već i na organizatore i ostale pripadnike kriminalne organizacije, koji još uvijek nijesu otkriveni i na taj način ometao postupak.

U dosadašnjoj istrazi, istražiteljima je analiza listinga telefonskih komunikacija pokazala da je Rade Popović iz Podgorice 19. novembra 2018. godine bio ispred lokala na Starom aerodromu ispred kojeg je likvidiran Veselin Kalezić. Bazne stanice koje pokrivaju teritoriju mjesta Botun u Zeti uhvatile su signal Popovićevog telefona u vrijeme kada je zapaljen automobil korišten u egzikuciji Kalezića.

Specijalno tužilaštvo tereti Popović da je postao pripadnik kriminalne organizacije, koju je sredinom 2017. godine formirala, za sada, nepoznata osoba.

Specijalno državno tužilaštvo u dokumentu Apelaciog suda navodi da je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, djelovanje kriminalne organizacije planirano je na duže vrijeme i u međunarodnim razmjerama.

 Logistika
Kada je u pitanju ubistvo Kalezića, istražitelji su došli i do podataka da je Popović nabavio ,,reno megan“ koji je godinu ranije, u decembru 2017. godine ukraden u Beogradu.

On je, kako se sumnja, na ukradeni automobil, stavio podgoričke tablice (PG CT 323) ukradene sa automobila vlasništvo S. A. a koji je bio parkiran ispred njene kuće u Sutomoru. Popović je potom, kako se osnovano sumnja, ,,sređeno“ vozilo stavio na raspolaganje Vujačiću radi izvršenja krivičnog djela.

Vujačić i Popović su, prema navodima iz istrage, jedno vrijeme pratili Kalezića kako bi pronašli najadekvatnije mjesto za njegovu likvidaciju.

Prema nalazima iz istrage, Popović i Vujačić su se 19. novembra 2018. godine oko 17 sati vozilom na kojem su stavili ukradene tablice dovezli na Stari aerodrom ispred lokala ,,Level“.

Vujačić je izašao iz vozila kada je primijetio da ,,renoom megan“ (PG HF 508) nailazi Veselin Kalezić. Vujačić mu je tada, kako se sumnja, prišao i ubio ga sa leđa, ispaljujući nekoliko metaka.

Nakon toga Vujačić i Popović su pobjegli u selo Botun i kod napuštene kuće pored ograde KAP-a automobil koji su koristili u likvidaciji Kalezića, polili benzinom i zapalili ga radi uništenja tragova.

Pripremajući likvidaciju Ilića, Popović i Vujčić su, prema tvrdnjama istražitelja, od rentakar agencije u Podgorici iznajmili automobil ,,reno klio“ kojim su više dana pratili metu radi izviđanja terena i pogodnog mjesta za izvršenje krivičnog djela.

Oni su 29. aprila pratili kretanje Ilića koji je u Ulici Oktobarske revolucije na kratko izašao iz svog vozila. Prilikom povratka Ilića u automobil, Vujačić mu je, sumnja se, prišao sa leđa i u njega ispalio više projektila iz pištolja ,,glok“.

Nakon likvidacije Ilica, Popović je rentirani automobil predao na korišćenje bliskom srodniku Vujačića.

Popović je prvi saopštio supruzi Vujačića o hapšenju njenog muža, kome su lisice na ruke stavljene početkom juna u Novom Sadu.

Po ocjeni Specijalnog tužilaštva, upravo ove činjenice potkrepljuju osnovanu sumnju da je okrivljeni Popović pomagao Vujačiću u likvidaciji Ilića i Kalezića.

Popoviću je pritvor produžen zbog opasnosti uticaja na svjedoke koji Tužilaštvu u daljem toku istrage mogu pružiti informacije od značaja za utvrđivanje odlučnih činjenica i okolnosti. Vujačić je uhapšen 12. juna u Novom Sadu.

Dva dana nakon njegovog hapšenja, iz srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da, osim za ubistvo Jugoslava Cvetanovića (30), 27. septembra 2017. godine u Vranju, Vujačića sumnjiče za još tri ubistva - dva u Podgorici i jedno u Holandiji.

Portal Analitika