Podgorica

Zapelo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa

Iako je izgradnja vijadukta - trokrake raskrsnice u završnoj fazi, radovi na saobraćajnici se ne mogu izvoditi selektivno. Nastavak radova očekuje se nakon završenog postupka eksproprijacije.
Zapelo zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa
Pobjeda
PobjedaAutor
PobjedaIzvor

Rekonstrukcija starog puta od Podgorice do Spuža (R-23 Cerovo – Rogami), gdje je u toku izgradnja vijadukta kod skretanja ka Rogamima, ne teče planiranom dinamikom. Kompletan posao (saobraćajnica dužine pet kilometara, sa trotoarom cijelom njenom dužinom i kompletnom pratećom infrastukturom i vijadukt koji vodi prema Rogamima) po projektu trebao je biti gotov polovinom ovog mjeseca. 

Posao, međutim, koče neriješeni imovinsko-pravni odnosi. Izgradnja vijadukta je pri kraju, ali gradnja saobraćajnice od Spuža do Podgorice počeće tek kad budu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Kako je Pobjedi rečeno iz Uprave za saobraćaj koja je investitor ovoga posla, saobraćaj preko trokrake raskrsnice (vijadukta) biće uspostavljen nakon završetka izgradnje saobraćajnice Rogami – Spuž.  

Iz Uprave za saobraćaj poručuju da postupak eksproprijacije nepokretnosti, shodno Zakonu o eksproprijaciji, sprovodi Uprava za nekretnine. 

- Početak radova na saobraćajnici očekuje se nakon završenog postupka eksproprijacije. Radovi na saobraćajnici se ne mogu izvoditi selektivno. Zbog same tehnologije izvođenja radova, neophodno je da postoji kontinuitet u izvođenju pojedinačnih faza građenja – saopšteno je iz Uprave za saobraćaj, uz napomenu da je izgradnja vijadukta, koja je počela sredinom avgusta prošle godine u završnoj fazi.

Navode da je rok za završetak saobraćajnice šest mjeseci od uvođenja izvođača radova u posao, odnosno od završetka postupka eksproprijacije na trasi puta.

- Projektom rekonstrukcije regionalnog puta R-23 Cerovo – Rogami predviđena je rekonstrukcija raskrsnice koja vezuje regionalni put R-23 sa naseljima preko rijeke Zete izgradnjom vijadukta. Izgradnja vijadukta je u završnoj fazi. Preostali su još asfalterski radovi, radovi na signalizaciji i odgovarajućoj putnoj opremi, kao i radovi na priključenju na postojeći regionalni put. Saobraćaj na trokrakoj raskrsnici će biti uspostavljen nakon izgradnje saobraćajnice Rogami – Spuž – poručeno je iz Uprave za saobraćaj.   

Vrijednost potpisanog ugovora za radove na ovom projektu je 3.082.826 eura. Finansira se iz sredstava kapitalnog budžeta. Za rekonstrukciju pomenute dionice angažovana je kompanija „Bemaks“.
 

Portal Analitika