Svijet

Rusija neće smanjiti proizvodnju nafte, situacija na tržištu nejasna

Rusija nije podržala preporuku tehničkog komiteta Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o potrebi dodatnog smanjenja proizvodnje za 600 hiljada barela dnevno.
Rusija neće smanjiti proizvodnju nafte, situacija na tržištu nejasna
MinaIzvor

Rusi su, na trodnevnom sastanku grupe OPEC+, koji se od srijede održava u Beču, tražili nastavak konsultacija, prenosi agencija Tass.

"Oni su tražili da se konsultacije nastave", citira ruska agencija izvor, čiji identitet ne otkriva, i dodaje da je još jedan izvor potvrdio da Rusi inicijalno nijesu prihvatili nova ograničenja na sastanku OPEC+.

Prema tim izvorima, preporuka tehničkog komiteta OPEC+ za dodatno smanjenje za još 600 hiljada barela dnevno odnosi se na drugi kvartal ove godine.

Tass nema zvaničan stav Ministarstva energetike u vezi sa tim pitanjem, ali je prvi čovjek tog ministarstva, Aleksandar Novak, rekao da Rusija još nije spremna da podrži određene mjere jer su prognoze o razvoju situacije na tržištu i dalje nejasne.

"Zajednički tehnički komitet nastavlja rad u Beču. Naši stručnjaci su tamo, prate situaciju, razgovaraju o različitim opcijama. Nijesam spreman da vam kažem ni šta smo spremni ili nijesmo spremni da uradimo, bez potpunog sagledavanja situacije i jasnih prognoza o razvoju događaja u vezi sa koronavirusom”, rekao je Novak.

Prema njegovim riječima, potrebno je više vremena da se vidi kako će se situacija razvijati i kakav će uticaj imati na svjetska tržišta nafte.

Agencija Moody's je ranije objavila izvještaj prema kojem bi tražnja za naftom u Kini, najvećem potrošaču tog energenta, mogla da padne deset odsto ili 1,4 miliona barela dnevno kao posljedica izbijanja epdemije izazvane novim koronavirusom.

Ako epidemija potraje šest mjeseci, onda će rast zaliha nafte uticati na cijene crnog zlata još godinu, ocijenjeno je u izvještaju.

Ministarski odbor OPEC+ za kontrolu poštovanja dogovorenih kvota za proizvodnju nafte tek treba da procijeni zaključak tehničkog odbora OPEC +, na sastanku zakazanom za početak marta.

Aktuelni sporazum OPEC+ predviđa smanjenje proizvodnje crnog zlata u članicama naftnog kartela i zemljama saveznicama od 1,7 miliona barela dnevno do 31. marta.

Portal Analitika